Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zaustavljanje iseljavanja

Predsjednici se sviđa irski model i preslikala bi ga na Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u utorak u Dublinu da na Hrvatsku želi preslikati model Irske koja je ulaganjem u obrazovanje i poreznim reformama zaustavila iseljavanje i brojne Irce privukla na povratak iz inozemstva.

 "Irska je od zemlje emigracije postala zemlja imigracije...Htjela bih u Hrvatskoj preslikati irski model ulaganja u obrazovanje i IT sektor, uz provedbu porezne reforme u cilju privlačenja multinacionalnih kompanija", rekla ja novinarima Grabar-Kitarović nakon razgovora s premijerom Endom Kennyjem.

Pročitajte i ovo Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka? Slika nije dostupna Predsjednica u Irskoj ''U Irsku je iselilo oko 12.000 ljudi ...Drago mi je da je otvoreno irsko veleposlanstvo u Zagrebu''

Kenny je kazao da je njegova zemlja u posljednjih nekoliko godina puno učinila za oporavak gospodarstva, istaknuvši važnost "poštene porezne politike koja može pridonijeti ekonomiji".

"Broj nezaposlenih smo u kratkom roku s 15,2 posto smanjili na 6,4 posto", rekao je on i zauzeo se za jačanje trgovinskih odnosa između Hrvatske i Irske.

Ocijenio je da je Hrvatska u vrlo kratkom vremenu napravila veliki iskorak i naglasio da jako dobro shvaća njezine obveze u JI Europi. "Irska će biti uz Hrvatsku u prioritetima koje si je zacrtala", istaknuo je Kenny.

Irski premijer iz stranke cesnog centra Fine Gael došao je na vlast nakon prijevremenih izbora 2011. usljed najgore ekonomske krize koja je u novije vrijeme zahvatila Irsku.

Proveo je vrlo bolne reforme, uključuijući povećanje poreza, strukturne reforme, prodaju državne imovine, a doveo je u red i banke koje su vrlo nemarno davale kredite u razdoblju procvata "keltskog tigra".

U prosincu 2013. Irska je postala prva zemlja eurozone koja je izvršila svoje obveze prema "trojci" - MMF-u, Svjetskoj banki i Europskoj banci.

Hrvatska predsjednica se ranije u utorak sastala s čelnicima irskog parlamenta i gradonačelnikom Dublina Brendanom Carrom.

U strijedu će posjetiti Galway, grad na zapadnoj obali Atlantika izabranom za europsku prijestolnicu kulture 2020. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene