Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snažan udarac grupi

Predao se islamist 'vrijedan' tri milijuna dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predao se čelnik somalske islamističke skupine al Shabaab, ucijenjen na tri milijuna dolara, objavile su u subotu somalske vlasti i lokalni mediji, a gerilci tvrde da je on odavno otišao iz njihove organizacije.

Zakariya Ismail Ahmed Hersi bio je jedan od nekolicine vođa al Shabaaba za koje je američki State Department 2012. raspisao nagradu od ukupno 3 milijuna dolara onomu tko pruži podatke koji bi doveli do njihova uhićenja.

Pročitajte i ovo Danka Derifaj, reporterka Provjerenog - 3 Udruga PaRiter Reporterka Provjerenog Danka Derifaj novinarka godine: Obrađivala teme o kojima drugi ne progovaraju Barbara Štrbac - 3 U Kazahstanu Reporterki Dnevnika Nove TV Barbari Štrbac dodijeljena međunarodna novinarska nagrada za izvještavanje iz Turske: "Drago mi je da je netko prepoznao naš rad"

Pokaže li se istinitom, Hersijeva predaja bit će drugi snažan udarac al Shabaabu u samo nekoliko mjeseci. U rujnu je glavni vođa Ahmed Abdi Godane ubijen u napadu američkog drona.

"Čelnik al Shabaaba Zakariya Ismail predao se vladinim snagama u El Waku u pokrajini Gedu. Očekuje se da ga sutra prevezu u Mogadishu", rekao je jedan visoki vladin dužnosnik.

VIDEO Kako je hrabri 14-godišnjak nadmudrio zvijeri Islamske države

Na internetskoj stranici državnoga radija objavljena je vijest o Hersijevoj predaji, a on je opisan kao "čelnik al Shabaabova ministarstva financija".

Nije objašnjeno zašto se predao, no jedan visoki predstavnik al Shabaabove medijske ekipe rekao je da je Hersi iz al Shabaaba izašao prije dvije godine.

"Vlasti pretjeruju kako bi prikrile nedavni napad na bazu Afričke unije", rekao je taj al Shabaabov dužnosnik. Al Shabaab je ovaj tjedan izveo napad na AU-ovu bazu u Modgadishuu. "Hersi nema nikakav utjecaj na al Shabaab jer mu nije član", dodao je.

Somalske su vlasti u rujnu ponudile amnestiju članovima al Shabaaba, ali vođe nisu prihvatile tu ponudu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene