Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici potvrdili

Pred nama je NAJTOPLIJA godina ikad?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici diljem svijeta tvrde da velikim dijelom 'iza svega stoji' globalni atmosfersko-oceanski fenomen El Niño...

2014. godina mogla bi imati rekordno toplo ljeto - znanstvenici diljem svijeta sigurni su u to čak 75 posto! Ova prognoza usko je povezana s globalnim atmosfersko-oceanskim fenomenom El Niño koji je, prema tvrdnjama znanstvenika, spreman u atmosferu izbaciti ogromne količine topline.

El Niño, naime, predstavlja snažna temperaturna previranja na površini Istočnog Pacifika, koja imaju velik utjecaj na vremenske prilike i mogu napraviti klimatski kaos diljem svijeta.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Zagrebu Žuti meteoalarm Nevrijeme pogodilo Zagreb: Na dio grada pala tuča, pogledajte koji su kvartovi najgore prošli Sunčan dan u Zagrebu Vremenska prognoza Planirate kraj tjedna provesti otvorenom? Meterolog otkriva kakvo vas vrijeme čeka

Za vikend i do 15 stupnjeva!

Njemački znanstvenici smatraju kako je inače moguće prognozirati ponašanje El Niña godinu dana unaprijed no kako je temperatura vode pod utjecajem vjetrova koji pušu preko ekvatora, prognoze su ograničene na šest mjeseci.

Tvrde kako je njihova metoda precizno predvidjela odsustvo ove pojave u protekle dvije godine pa je vrlo vjerojatno da će se ostvariti njihovo predviđanje da se El Niño očekuje krajem 2014. godine.

No, mišljenja među stručnjacima na ovom području su podijeljena. Kalifornijski klimatolog Tim Barnett tvrdi da su te metode zastarjele te da su se koristile 80-ih i 90-ih godina, dok australski klimatolog Andrew Watkins vjeruje kako šansa da se El Niño pojavi sasvim sigurno postoji, ali ne bi mogao tvrditi da će se zaista dogoditi.

Ono oko čega su se svi znanstvenici složili je da će Zemlja svakih deset godina biti pogođena razornim sušama i nezapamćenim požarima, a šanse da ta godina bude baš 2014. godina je navodno 75 posto.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene