Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavili ubojstva policajaca

Prava IRA prijeti ubojstvima, a kraljici poručuju: Nisi dobrodošla u Irsku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjevernoirska republikanska miltantna skupina 'Prava IRA' jučer je zaprijetila da će ubijati policajce i poručila britanskoj kraljici, povodom njenog povijesnog posjeta idućeg mjeseca, da nije dobrodošla na irsko tlo.

Policija je u Sjevernoj Irskoj ovoga vikenda pojačala sigurnosne operacije jer vjeruje da separatistička skupina namjerava pokušati ubijati policajce idućih dana i tjedana.

Pročitajte i ovo Michelle O’Neill Michelle O'Neill Tko je nova irska premijerka? Otac joj je bio član IRA-e, ostala je trudna s 15, govorili su da je marioneta Karlo III. Operirao prostatu Poznato stanje Karla III. nakon operacije: Camilla napustila bolnicu sa smješkom

'Prava IRA', koja je 2009. ubila dvojicu britanskih vojnika, najavila je da će napadati policajce 'bez obzira na njihovu vjeroispovijest, kulturalno podrijetlo ili motive'.

Posjednji napadi bili su usmjereni na novounovačenu katoličku policiju koja sada čini do 30 posto sastava policije u toj britanskoj pokrajini gdje je policija nekada bila uglavnom iz redova protestanata.

U izjavi, koju je pročitao maskirani muškarac u paravojnoj odori a snimila ekipa BBC-a, pozivaju se irski nacionalisti da prosvjeduju protiv posjeta kraljice Elizabete, prvog posjeta nekog britanskog monarha otkako je Irska postigla neovisnost od Britanije 1921.

'Engleska kraljica je tražena zbog ratnih zločina u Irskoj i nije poželjna na irskom tlu. Učinit ćemo sve što možemo kako bi ona i njeni navijači dobili tu poruku', rekao je maskirani muškarac na skupu na groblju u Londonderryju povodom ustanka protiv britanske vlasti na Uskrs 1916.  (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene