Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Austrijanac nema sreće

U zadnji trenutak odgođen skok s ruba svemira, novi pokušaj najranije sutra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Felix Baumgartner bio je spreman za povijesni skok s ruba svemira, ali je u posljednji trenutak ponovno morao odgoditi tu avanturu zbog jakih udara vjetra. Novi pokušaj najavljen je najranije za četvrtak.

Nakon višekratnih odgoda zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, napokon je trebala krenuti povijesna avantura Austrijanca Felixa Baumgartnera. U pokušaju da vlastitim tijelom probije zvučni zid i sruši svjetski rekord u skoku slobodnim padom, Baumgartner je odlučio skočiti s ruba svemira. 'Spreman sam za polazak', izjavio je nakon što se smjestio u kapsulu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'S ruba svemira' VIDEO Puštena nova snimka koja brzo postaje HIT na internetu Slika nije dostupna Skok za pamćenje VIDEO IZ TRI KUTA: Nova snimka povijesnog skoka s ruba svemira!

No, u posljednji trenutak, samo nekoliko minuta prije nego što je trebao poletjeti u nebo na visinu od 36,5 kilometara, avantura je ponovno odgođena zbog iznimno jakih udara vjetra u Roswellu, gdje se čitav pokus odvija.. Skok je prvotno bio planiran za jučer, a čini se da će novi pokušaj uslijediti sutra, pod uvjetom da se vrijeme smiluje.

Felix Baumgartner (43) će se na rekordnu visinu od 36.576 metara popeti u kapsuli pričvršćenoj na balon s helijem i skočiti odjeven u posebno odijelo pod tlakom.

Austrijanac za ovaj pothvat vježba već pet godina. U prvih pet minuta skoka padat će slobodnim padom, a padobran će otvoriti na 1.500 metara. Uspije li svojim tijelom probiti zvučni zid, to jest postići brzinu od 1.227,6 km/h, Felix će ići brzo poput metka iz pištolja. Postoji opasnost da tijekom skoka izgubi kontrolu i počne se okretati oko vlastite osi, zbog čega bi mogao izgubiti svijest.

'U pothvatu poput ovoga morate biti psihički spremni i imati potpunu kontrolu nad pokretima, a ja sam izvrsno pripremljen', rekao je. Nada se da će potući čitav niz rekorda, kao što su skok s najveće visine - triput veće od prosječne visine leta putničkog zrakoplova - i najveća brzina koju čovjek može postići u slobodnom padu.

>> 'Ludi' Austrijanac skočio s 29 kilometara visine!

Ekipa misije koja ima sto članova, nada se također da će ovim skokom pridonijeti medicinskom istraživanju na polju aeronautike. Misija će ispitati 'novu opremu i osmisliti postupke preživljavanja na velikim visinama i kod krajnjeg ubrzanja', što će pridonijeti poboljšanju sigurnosti astronauta i budućih turista u svemiru, dodao je.

Orijaški helijski balon bit će, kada se napuše, viši od Eiffelova tornja. Uspon treba trajati dva do tri sata. Bude li sve u redu, spuštanje ne bi trebalo biti dulje od 20 minuta, od kojih će 5 minuta biti u slobodnom padu.

Inače, rekord u ovoj vrsti skakanja drži Joseph Kittinger, umirovljeni pukovnik američkog zrakoplovstva koji je 16. kolovoza 1960. godine skočio s visine od 31.300 metara.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene