Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prag odobrio vojni sporazum sa SAD-om usprkos ruskim prijetnjama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Češka vlada prihvatila je posljednji vojni sporazum oko smještanja američkog proturaketnog radara na češkom tlu, dok je Moskva upravo ponovila prijetnje o napadu na mjesta koja će primiti elemente američkog štita za balističku obranu.

'Obrambeni štit europskih zemalja je potreban', istaknuo je češki premijer Mirek Topolanek na konferenciji za tisak prije odbacivanja svake 'retorike o hladnom ratu'.

Pročitajte i ovo Donald Tusk Izbori Poljski nacionalisti pobijedili na lokalnim izborima, ali Tuskova stranka pobijedila u većini regija Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

Vojni sporazum nazvan SOFA (Status of Force Agreement) koji bi mogao biti službeno potpisan 19. rujna, dopunjuje diplomatski bilateralni sporazum koji su u srpnju već potpisali Prag i Washington radi raspoređivanja predviđenog prije 2012., istodobno kad i deset presretača u Poljskoj.

'Radar je čisto obrambeni, smišljen da se suoči s raketama dugog dometa', 'ne može ni tehnički ni vojno biti orijentiran protiv države poput Ruske federacije koja raspolaže arsenalom od tisuća tih raketa', kazao je češki ministar, kao odgovor na američku službenu izjavu.

Malo prije sastanka češke vlade general Nikolaj Solovcov, šef ruskih strateških snaga, ponovno se usprotivio planu koji Rusija vidi kao izravnu prijetnju za sigurnost.

'Ne mogu isključiti mogućnost da su mjesta za proturaketni štit u Poljskoj i Češkoj i potencijalna slična mjesta' odabrana kao meta našim međukontinentalnim raketama, kazao je on u Moskvi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene