Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dirljiva priča iz Afganistana

Sjećate se potresne scene iz Kabula u kojoj američki vojnik prima od roditelja preko ograde malu bebu? Poznata sudbina malenog dječaka: "Ima slavlja, plesa i pjevanja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dječak odvojen od roditelja u kaosu američke evakuacije iz Afganistana konačno je od subote ponovno uz svoju obitelj.

Beba, Sohail Ahmadi, imala je samo dva mjeseca kad je nestala 19. kolovoza. Otac ga je dignuo visoko i dao u ruke američkom vojniku preko ograde kako bi ga zaštitio dok su se tisuće ljudi gurale pred zračnom lukom u Kabulu nakon što je Afganistan pao u ruke talibana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preuzimanje vlasti Novu afganistansku vladu vodit će suosnivač talibana: ''Pripreme su u posljednjoj fazi'' Slika nije dostupna navodno poginulo dijete VIDEO Snažna eksplozija odjeknula Kabulom: Amerikanci raketom pogodili teroriste koji su planirali napad na aerodrom

Ogradu zračne luke nakon nekog vremena prošli su i Sohailovi roditelji s ostalih četvero djece, no dvomjesečnoj bebi tada više nije bilo traga.

Nakon uzaludne potrage za djetetom, njegov otac Mirza Ali Ahmadi, inače zaštitar u američkom veleposlanstvu i majka Suraya s djecom upućeni su na evakuacijski let prema SAD-u. Mjesecima nisu znali gdje je njihov najmlađi sin.

Uzeo ga i odnio kući

Nakon ekskluzivne Reutersove priče o toj obitelji, objavljene u studenome s fotografijama djeteta, beba je locirana u Kabulu. 29-godišnji taksist Hamid Safi je dijete odnio kući kako bi ga odgajao kao svoje.

Safi je naveo da je našao dvomjesečnog Sohaila samog na tlu u zračnoj luci, kako plače. Pokušao je pronaći obitelj djeteta.

Nakon što nije uspio, bebu je odnio svojoj ženi i djeci kako bi ga odgojio kao vlastitog sina. Djetetu su dali ime Mohammad Abed i objavili obiteljske fotografije na Facebooku.

Djed krenuo po unuka

Nakon što je potvrđeno gdje se Sohail nalazi, djed dječaka Mohammad Qasem Razawi je krenuo na dugo putovanje do Kabula kako bi preuzeo unuka. Safi je odbio predati djedu bebu i zahtijevao je da se njegova obitelj također evakuira u SAD.

Prošlo je više od sedam tjedana pregovaranja u kojem je Safi bio kratko i u pritvoru. Talibanska policija je dogovorila nagodbu dviju obitelji i beba je vraćena njegovu djedu u subotu. Roditelji djeteta su presretni tijekom videochata u kojemu su se okupili.

"Ima slavlja, plesa i pjevanja", kazao je Rasawi. "Ovo je kao novo vjenčanje", dodao je.

Obitelj se nada da će uskoro biti dogovoreno da Sohail bude doveden u američku državu Michigan, gdje su roditelji nastanjeni nakon evakuacije, piše BBC.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene