Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osuda Bjelorusije

Poziv za ukidanje smrtne kazne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija i Vijeće Europe su u povodu europskog i svjetskog dana borbe protiv smrtne kazne pozvali na ukidanje tog najtežeg oblika kažnjavanja posebno osudivši Bjelorusiju kao jedinu europsku zemlju u kojoj se smrtna kazna još provodi.

'Europska unija i Vijeće Europe potvrđuju svoje jedinstveno protivljenje smrtnoj kazni i svoju predanost njezinu ukidanju širom svijeta. Smrtnu kaznu smatramo nehumanom i ona predstavlja povredu ljudskog dostojanstva', navodi se u zajedničkoj poruci EU-a i Vijeća Europe u povodu 10. listopada - svjetskog dana borbe protiv smrtne kazne.

Na području 27 zemalja članica EU-a te Vijeća Europe, koje broji 47 zemalja, od 1997. nije izvršena nijedna smrtna kazna, a jedina europska zemlja koja to još čini je Bjelorusija.

'I dalje osuđujemo primjenu smrtne kazne u Bjelorusiji, jedinoj europskoj zemlji koja ju još provodi i pozivamo ju da uvede moratorij s vizijom njezina ukidanja', poručuju dvije europske institucije koje podsjećaju da europsko iskustvo pokazuje da ta kazna nema za posljedicu smanjenje broja najtežih kaznenih djela niti donosi osjećaj pravde žrtvama takvih zločina a u slučaju pravosudne pogreške izvršena kazna rezultira nepovratnim gubitkom ljudskog života.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić tv gostovanje Vučić o ubojstvu Danke: "Ovo zaslužuje smrtnu kaznu, ponovit ću taj zahtjev Vladi Srbije" Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati

Nepostojanje smrtne kazne

Preduvjet za članstvo država u Vijeću Europe je nepostojanje smrtne kazne.Nevladina udruga Amnesty International, u povodu svjetskog dana borbe protiv smrtne kazne, također je u ponedjeljak prozvala Bjelorusiju u kojoj je, prema njezinim podacima, u posljednjih 20 godina pogubljeno 400 osoba. Zatočenike se obavještava da će biti pogubljeni metkom u potiljak tek nekoliko trenutaka prije nego se to i izvrši, navodi ta organizacija, te dodaje da se obitelji obavještava tjednima i mjesecima nakon izvršenja.

Amnesty International raspolaže podacima o tisućama pogubljenja u 23 zemlje u 2010. godini, a krajem prošle godine najmanje je 17.800 osoba širom svijeta čekalo na izvršenje smrtne kazne.U svijetu 58 država još uvijek provodi smrtnu kaznu, no ipak sve je manje zemalja koje ju primjenjuju. U svijetu raste broj onih koje ju ukidaju pa je od 1993. do 2009. njihov broj porastao s 55 na 97 a više od dvije trećine ih ne primjenjuje tu kaznu u praksi iako imaju mogućnost po zakonu. Posljednja od njih je Benin koji je u kolovozu odlučio i zakonski ukinuti smrtnu kaznu.

Najviše se pogubljenja izvede u Kini, a nakon toga u Iranu, Sjevernoj Koreji i Jemenu, a u neslavnom društvu zemalja sa smrtnom kaznom je i SAD u kojem dvije trećine saveznih država još ima smrtnu kaznu. Texas drži rekord s 236 pogubljenja u posljednjih desetak godina. Američki mediji navode da bi promjena raspoloženja ljudi u pogledu smrtne kazne te visoki troškovi dugotrajnih postupaka protiv osoba osuđenih na pogubljenje mogli otvoriti put ukidanju te kazne u pojedinim saveznim američkim državama. Samo u Kaliforniji više od 700 osoba čeka na izvršenje kazne.

UN je nedavno usvojio rezoluciju s prijedlogom svjetskog moratorija na smrtne kazne s idejom da se dugoročno ona i ukine u čitavom svijetu. I Kina počinje pokazivati političku volju da učini korake na tom planu pa je ove godine smanjila broj kaznenih djela za koja se može izreći smrtna kazna.

Područja svijeta koja se teško opraštaju od te kazne i dalje su Bliski istok i sjeverna Afrika te dijelovi Azije.Međunarodne udruge za zaštitu ljudskih prava nadaju se da bi arapsko proljeće moglo otvoriti vrata ukidanju smrtnih kazni u tom dijelu svijeta. Smrtna kazna prvi su puta u svijetu spominje u Hamurabijevu zakoniku. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene