Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'JMBG za sve'

Poziv na nove prosvjede u Sarajevu 1. srpnja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građani Bosne i Hercegovine pozvani su u četvrtak na nove prosvjede protiv sadašnje vlasti u toj zemlji, koji bi se trebali održati 1. srpnja.

Poziv na novo masovno okupljanje u Sarajevu pred sjedištem Vijeća ministara i parlamenta BiH uputila je neformalna skupina koja se naziva 'JMBG za sve'.

Riječ je o osobama koje su potaknule prosvjede organizirane 6. lipnja zbog činjenice da državni parlament uslijed političkih nesuglasica nije bio u stanju usvojiti novi zakon o jedinstvenom matičnom broju što je opet dovelo do toga da novorođena djeca nisu mogla ostvariti elementarna prava poput onog na zdravstvenu zaštitu ili na putne isprave.

Pročitajte i ovo Ilustracija Hrvatske elektroprivrede Stotine milijuna eura HEP potražuje 100 milijuna eura od Elektroprivrede Republike Srpske: Ukoliko ne dođe do dogovora slijedi arbitraža Slika nije dostupna 'Bunt naroda' Prosvjedi u Sarajevu: Okupljenima se pridružio Šerbedžija

>> VELIKI PROSVJED u Sarajevu: Građanima BiH dosta političke neodgovornosti

Prosvjednici su 6. i 7. lipnja blokirali sve izlaze iz zgrada vlade i parlamenta, a okupljanje su okončali zahtjevom da se do kraja mjeseca usvoji novi zakon o JMBG-u.

'Dali smo im rok do 30. lipnja. Rok u kojemu su samo trebali uraditi svoj posao i osigurati djeci elementarna prava. Trebali su raditi posao za koji smo ih odabrali. Trebali su raditi posao za koji ih odlično plaćamo. Nisu radili. Iznevjerili su našu djecu', stoji u pozivu na prosvjede dostavljenom medijima.

Skupina 'JMBG za sve' pozvala je građane da se okupe i političarima odgovornim za sadašnje stanje 'daju otkaz'. 'Mi brinemo za djecu, oni brinu za izbore i novac. Sada im dajemo otkaz. Ponedjeljak 1. srpnja je neradni dan. Izađite i dajte im otkaz', stoji u priopćenju.

Od prosvjeda održanih 6. lipnja rad ključnih tijela izvršne i zakonodavne vlasti BiH praktično je blokiran. Nakon dvadesetak dana Vijeće ministara BiH je tek u srijedu ponovo zasjedalo u Sarajevu u punom sastavu, a usvojena je i ocjena kako su ispunjeni sigurnosni uvjeti za nastavak rada.

Parlament BiH i dalje međutim ne radi jer zastupnici iz Republike Srpske tvrde da su u Sarajevu ugroženi te da na sjednice u glavni grad BiH neće doći sve dok im policija Federacije BiH ne da dodatna sigurnosna jamstva. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene