Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Možda sutra, ovisno o situaciji

DUZS: Nismo mogli pomoći BiH, svi su kanaderi bili angažirani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski protupožarni zrakoplovi koji su pozvani u pomoć pri gašenju požara kod Tomislavgrada, koji je jučer ozbiljno zaprijetio i kućama, ipak nisu poletjeli za BiH.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje potvrdila je da zaprimila od Ministarstva sigurnosti BiH zahtjev za pomoć zračnih snaga u gašenju požara koji je aktivan već nekoliko dana na području Tomislavgrada.

Pročitajte i ovo Požar u Crikvenici Požar je izazvao oštećenja Dvojica privedena zbog izazivanja nekoliko požara u Crikvenici Kanader novi prototip aviona Hrvatska kupuje dva nova kanadera za 105 milijuna eura, ali nas to neće koštati ni centa

Zbog jakog vjetra i teško pristupačnog terena požar se širi prema Zavelimu-Vinica i dalje prema granici s RH. Udaljenost požarišta od granice s RH je oko 10 kilometara.

'Obzirom da su svi protupožarni zrakoplovi Oružanih snaga danas bili angažirani na gašenju požara na priobalju RH, zahtjev nije bilo moguće realizirati. Ovisno o situaciji na požarištima u RH, sutra će se ponovno razmotriti mogućnost slanja pomoći susjednoj BiH', priopćeno je iz DUZS-a poslijepodne.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine potvrdilo je kako je u toj zemlji registriran veliki broj šumskih požara a najteže stanje trenutačno je na području općine Tomislavgrad zbog čega je zatražena pomoć protupožarnih zrakoplova iz Hrvatske.

Požar koji je jučer buknuo kod Tomislavgrada zaprijetio je naselju Roško polje, a poziv za pomoć u gašenju vatrene stihije upućen je i hrvatskim vatrogasnim zračnim snagama, prenosi agencija Srna. Požar trenutačno gori 7 kilometara od granice s Hrvatskom.

>> Gori diljem Dalmacije: Dva kanadera gase oko Trilja

Trenutno stanje je takvo da je požar još uvijek aktivan i takvih je razmjera da ga bez pomoći Canadaira nije moguće ugasiti, prenosi portal rosko-polje.com. Pomoć zračnih snaga iz Hrvatske očekuje se kroz jutro.

Linija požara jučer je bila duga 20 kilometara i uglavnom se radi o nepristupačnom terenu kojeg je teško gasiti kopnenim snagama. Iako su požar gasili radnici Šumarije, vatrogasci iz Tomislavgrada, mještani i 30 pripadnika Oružanih snaga BiH, vatru nije bilo moguće obuzdati.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene