Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne čuje i ne priča

POVRATAK MISTERIOZNE DJEVOJKE Prešla granicu između neprijateljskih država

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djevojka kojoj su oštećen sluh i govor imala je 11 godina kada je zalutala preko granice.

Gluhonijema djevojka iz Indije koja je više od 10 godina bila zaglavljena u Pakistanu vratila se kući nakon što je nedavno identificirala svoju obitelj na fotografijama poslanima preko granice.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očajni zbog siromaštva Prevarili Nepalce na crnom tržištu: Prodavali vlastite bubrege, rekli im da će im izrasti novi Nestala Danka Ilić Nestala djevojčica Prva izjava Dankina oca nakon nestanka djevojčice: Poslao tri poruke - o Danki, policiji i svojoj obitelji

Obitelj smještenu u selu Kabeera Dhaap, Geeta je identificirala kao svoju. Djevojka kojoj su oštećen sluh i govor imala je 11 godina kada je zalutala u Pakistan, a kako se posljednjih dana približavao trenutak ujedinjenja s obitelj raslo je uzbuđenje u njezinom selu.

Janardhan Mahato tvrdi da je Geeta zapravo njegova kći Heera koja se izgubila na sajmu u indijskoj državi Punjab koja dijeli granicu s Pakistanom. Mahato je odveden u Delhi kako bi se tamo u ponedjeljak sastao s Geetom, a u selu nestrpljivo iščekuju njezin povratak.

HOLLYWOODSKE TAJNE: Nestala je prije 32 godine i nikada je više nitko nije vidio

Među ostalim, nadaju se da će im novostečena slava pomoći da vlasti malo više pozornosti obrate na njihovo selo u kojem još uvijek nema osnovnih sadržaja poput struje.

Otkada je danas, barem se tako vjeruje, 22 godine stara Geeta identificirala svoje roditelje i braću i sestre barem još dvije obitelji su se javile tvrdeći da su njezine. Prije nego je predaju bilo kojoj obitelji vlasti će obaviti DNK testiranje.

MISTERIJ ČEKA ODGOVOR Jedino što je sigurno je da je nešto pošlo po krivu

Radnik na Farmi, Janardhan Mahato, svoju je kćer tražio pet godina. Kada više nije bilo tragova vratio se kući tužan. Napori da se pronađe obitelj ove djevojke počeli su u kolovozu kada je Indija prvi put prihvatila da je Geeta njezina državljanka. Obitelj i seljani prepoznali su je kada je njezina fotografija prikazana u programu jednog indijskog televizijskog kanala.

Na povratak ove djevojke gleda se kao na rijedak primjer humanitarne suradnje dvaju neprijateljski nastrojenih susjeda. U Pakistanu je djevojka živjela u sriotištu iz kojeg su poručili da će ostati u kontaktu s njom. Iako se dugo mislilo da je Indijka, vlasti su tu činjenicu prihvatile tek u kolovozu kada su poručile da će je uskoro vratiti kući.

Zbog eksplozije se dala u bijeg

Geeti je bilo oko 11 godina kada je iz Indije ušla u Pakistan. Mimikom je objasnila da se zbog snažne eksplozije dala u bijeg, a zatim su je uhvatili naoružani muškarci. Prema riječima glasnogovornika pograničnih snaga, to se dogodilo kada su noću indijske i pakistanske snage razmjenjivale vatru duž 100 kilometara duge granice.

Geeta je isprva bila u dječjem domu u gradu Lahoreu, gdje je dobila muslimansko ime Fatima, a s vremenom je na karti pokazala Indiju dajući do znanja da onamo pripada.

U ponedjeljak ujutro Geeta je iz karitativne ustanove u Karachiju otputovala u New Delhi. Osnivač ustanove objasnio je da je svoju obitelj prepoznala po fotografijama koje su im dostavile indijske vlasti. (Hina/Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene