Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od Rockefellera do danas

Povijest 'Blizanaca': Stvari koje možda niste znali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tornjevi Svjetske trgovačke organizacije ili popularni Blizanci bili su puno više od samih nebodera. Oni su bili dokaz da Amerikanci vjeruju u sebe. Sagrađeni su kada je budućnost New Yorka bila nesigurna.

Počeci razmišljanja o izgradnji Worlda Trade Centra  započeli su 1960- tih od strane udruge Downtown Development. Projekt izgradnje zgrade WTO-a potaknuo je David Rockefeller, osnivač razvojne udruge i poznati poduzetnik, dok ga je njegov brat Nelson Rockefeller, inače tadašnji guverner New Yorka, progurao u gradskom vijeću.

Pročitajte i ovo New York - 2 Podrhtavanje Potres snažno zatresao New York, osjetio se i u okolnim saveznim državama Slika nije dostupna Teorije zavjere VIDEO Ovo je dokaz da zrakoplov nije udario Blizance?

1962. godine Lučka uprava New Yorka i New Jerseya započela je s planovima za izgradnju centra. Minoru Yamasaki, sa svojim je suradnicima iz Michigana, izabran za glavnom arhitekta izgradnje ovog centra

Prema prvim zamislima World Trade Centar trebao je biti visoki neboder, modernog dizajna, međutim Yamasaki je u zadnji tren promijenio mišljenje i odlučio se za drugačiji izgled. Novi izgled predviđao je dva tornja umjesto jednog.
Pojavile su se i kritike kako će dva tornja, umjesto jednog vizualno poružniti vizuru grada, čak i da će ometati televizijski signal. Usprkos kritikama, izgradnja WTC je odobrena i izgradnja je započela 1966. godine.

>> SAD se sjeća: Amerikanci obilježavaju 11. obljetnicu napada koji je promijenio svijet

Kako bi stvorili gradilište za izgradnju WTC-a morali su zatvoriti pet ulica, te srušiti 164 zgrade. Pripreme za gradnju uključivale su iskapanje 1,2 milijuna kubičnih metara zemlje, koji su kasnije korišteni za izgradnju nasipa uz rijeku Hudson, te su danas dio Battery parka u Donjem Manhattan. Na vrhuncu gradnje preko 3.500 graditelja radilo je na gradilištu. Sveukupno radi se o brojci od deset tisuća graditelja, od kojih je 60 poginulo za vrijeme izgradnje.

Sjeverni toranj otvorio se u prosincu 1970. godine, dok je južni toranj otvorio u siječnju 1972. godine. Samo su kratko vrijeme bili najviše građevine na svijetu, dok ih u visini nije pretekao Sears Tower u Chicagu, koji je s izgradnjom završio 1973. godine. Tornjevi su rankirani na petom i šestom mjestu najviših građevina u vremenu kada ih je zadesila tragična sudbina.

11. srpnja, teroristi Al-Quaide, oteli su avione, koje su potom zabili u tornjeve WTC što je rezultiralo katastrofalnim posljedicama i smrću preko tri tisuće civila, koji su se u trenutku udara nalazili na svojim poslovima.

Ovo nije prvi pokušaj rušenja popularnih Blizanaca. Prvi pokušaj bio je 1993. godine, kada su teroristi postavili kamion, opremljen eksplozivom, u podrumu WTC-a. Usprkos jačini, eksplozija je ostavila krater od samo pet katova. U ovom pokušaju rušenja Blizanaca poginulo je 6 civila. Nakon eksplozije, tornjevi su obnovljeni i ponovno otvoreni za manje od mjesec dana, navodi portal enciklopedija infoplease.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene