Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvanredan dojam

POVIJESNI PREGLED Sve je počelo s Kennedyjem i Nixonom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prva televizijska debata između američkih predsjedničkih kandidata u utrci za Bijelu kuću Hillary Clinton i Donalda Trumpa u ponedjeljak bit će vrhunac predizborne kampanje za američke predsjedničke izbore i mogla bi biti odlučujuća za ishod utrke.

Pregled povijesnih trenutaka iz dosadašnjih predsjedničkih televizijskih debata:

Pročitajte i ovo Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban" Slika nije dostupna Izdaje knjigu Clinton otkrila detalje o Trumpu: "Doslovno mi je disao za vratom. Naježila sam se"

1960: Prvo sučeljavanje predsjedničkih kandidata u izravnom televizijskom prijenosu bilo je ono između demokrata Johna F. Kennedyja i republikanca Richarda Nixona. Kennedy, koji je dotad zaostajao u anketama, u njoj je ostavio izvanredan dojam, zasjenivši Nixona svojim preplanulim izgledom i šarmom. Republikanski kandidat je nedugo prije debate bio u bolnici te je, doimajući se neobrijano i neuvjerljivo, imao male šanse osvojiti potporu gledatelja. Kennedy je iz debate izišao kao nesporni pobjednik i kasnije s jednom od najmanjih razlika u povijesti osvojio Bijelu kuću. Nakon toga trebalo je proteći 16 godina da se predsjednički kandidati ponovno odluče na televizijsko sučeljavanje.

1976: Vodila se ozbiljna tv rasprava između demokrata Jimmyja Cartera i tadašnjeg predsjednika Geralda Forda. Nakon uspješne prve debate Ford je dospio u nezgodnu situaciju pošto je, usred Hladnoga rata, 'izvalio' da "nema sovjetske dominacije u istočnoj Europi te da je nikada neće ni biti dok djeluje Fordova administracija". Birači mu nisu dali priliku da to i dokaže.

1980: Utrka između Jimmyja Cartera i republikanca Ronalda Reagana bila je izjednačena. Reagan, iskusni glumac koji je pred kamerama izgledao bolje od svoga protivnika, osvojio je televizijski auditorij svojom duhovitošću i karizmom. Pitanje kojim je 'bockao' Cartera: "Jeste li bolji sada nego prije četiri godine?" pogodilo je u samu bit ekonomsku situaciju tog trenutka. Bivši glumac je Cartera, bivšeg uzgajivača kikirkija, pobijedio s golemom razlikom.

1984: Reagan je te godine na debati iskoristio svoju elokvenciju kako bi došao glave demokratu Walteru Mondaleu. Reaganu su tada već bile 73 pa ga je moderator obzirno upitao za godine i dobio sjajan odgovor: "Neću praviti pitanje godina u ovoj kampanji. Neću u političke svrhe iskorištavati mladost i neiskustvo mog protivnika". Oko 67 milijuna birača gledalo je ovo sučeljavanje, a Reagan je ponovno izabran.

1988: Ove je godine nesmotrena izjava 'pokopala' demokratskog kandidata Michaela Dukakisa, srčanog pobornika ukidanja smrtne kazne. Upitan o tome bi li ipak podupro smrtnu kaznu u slučaju kada bi njegova supruga bila silovana i ubijena, Dukakis je kazao da ne bi. Kazao je da nije vidio dokaz da smrtna kazna ima svrhu i da ima učinkovitijih načina za suočavanje s nasilnim zločinima. Gledateljima se takav neemotivni odgovor nije svidio. Izgubio je od republikanskog kandidata Georgea HW Busha.

1992: Tadašnji predsjednik George HW Bush debatirao je ne samo s demokratom Billom Clintonom već i s trećim kandidatom Rossom Perotom. Bush se našao na meti kritika zbog svoga ponašanja tijekom rasprave jer je, dok su govorila druga dvojica kandidata, stalno pogledavao na sat. Izgubio je izbore od Clintona.

1996: Ove godine održane su dvije tv debate između Billa Clintona i bivšeg republikanskog senatora Boba Dolea. Clinton je kroz obje rasprave prošao pun samopouzdanja, osvajajući povjerenje birača te je u konačnici s lakoćom pobijedio Dolea osvojivši drugi mandat.

2000: Demokratski kandidat Al Gore, tadašnji potpredsjednik SAD-a, nije bio učinkovit u raspravi i ostavio je dojam da je pomalo budalast. Dok je George W Bush govorio on je odmahivao glavom, čudno uzdisao i ispuštao zvukove nalik jecajima. Gore je poslije izgubio izbore s jednom od najmanjih razlika u američkoj povijesti.

2004: Te godine je tv debata bila pogubna za kandidaturu Johna Kerryja. U prvi plan je dospjela Kerryjeva promjena mišljenja oko rata u Iraku i Bush je to iskoristio prikazavši Kerryja kao nekonzistentnog. Birači su Busha nagradili još jednim mandatom u Bijeloj kući.

2008: Tri su televizijska sučeljavanja održana između republikanca Johna McCaina i demokrata Baracka Obame. Obama je kroz njih prošao vrlo samouvjereno i pobijedio McCaina u izbornoj utrci.

2012: Obama i bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney suočili su se u tri uzavrele debate. Obama je prvu 'prespavao', ali su u drugima isplivale Romneyjeve rupe u poznavanju zemljopisa kada su u pitanju lokacije Sirije, Iraka i Irana i nanijele mu snažan udarac. Obama je u studenome osvojio drugi mandat. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene