Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ključni dogovor

Povijesni sporazum s Teheranom, Zapad oprezan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velike sile i Iran zaključili su u četvrtak u Švicarskoj okvirni sporazum za rješenje iranskog nuklearnog programa i ta je etapa ocijenjena povijesnom prije konačnog sporazuma koji bi trebao biti postignut do 30. lipnja, a okvirni sporazum je popraćen brojnim upozorenjima Zapada, javljaju agencije.

Prema prvim elementima tog predsporazuma, kapacitet iranskog obogaćivanja uranija bi trebao biti smanjenje za dvije trećine, a Teheran bi u zamjenu postigao ukidanje sankcija koje desetak godina guše njegovo gospodarstvo.

Pročitajte i ovo Rochers-de-Naye tragedija u Alpama Majka s djecom otišla na planinarenje, a onda im se izgubio svaki trag: Pronađeni su mrtvi Slika nije dostupna Robert Fico Slovački premijer: "Čaša strpljenja glede imigracije počela se prelijevati"

Američki predsjednik Barack Obama je pozdravio povijesni dogovor s Iranom, koji će ukoliko bude u potpunosti primijenjen, onemogućiti izradu nuklearnog oružja. Ali odmah je naglasio provjeru primjene sporazuma. "Ukoliko će Iran varati, svijet će to znati", dodao je.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani je na društvenoj mreži Twitter napisao da su pronađena rješenja o ključnim parametrima iranskog nuklearnog predmeta. "Priprema konačnog sporazuma treba odmah početi, kako bi bio završen do 30. lipnja", naglasio je.

Prema nacrtu sporazuma Iran bi zatvorio više od dvije trećine svojih centrifuga koje proizvode uranij koji se može upotrijebiti za proizvodnju atomske bombe i demontirao reaktor koji može proizvesti plutonij te prihvatio agresivne provjere.

"Ovo je ključna odluka koja uspostavlja dogovorenu osnovu za konačni tekst zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije. Sada možemo početi raditi nacrt teksta i anekse", rekla je na konferenciji za novinare šefica vanjske politike EU-a Federica Mogherini koja je djelovala kao koordinator za šest svjetskih sila.

Lavrov: 'Nisam plaćen da budem optimističan'

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je okvirni sporazum s Iranom "važan korak" prema sprječavanju te zemlje da izgradi nuklearno oružje. "Bliži smo nego ikada sporazumu koji bi onemogućio Iran da posjeduje nuklearno oružje", rekla je Merkel u priopćenju.

Američki državni tajnik John Kerry je potvrdio da su dogovoreni parametri za rješenje glavnih pitanja, i dodao da se radi o "velikom danu".

"Još imamo mnogo tehničkih pojedinosti i drugih pitanja koje treba riješiti", rekao je uključujući moguće ukidanje UN-ova embarga na oružje, modernizaciju reaktora na tešku vodu Arak i podzemna postrojenja Fordow.

Iran i velike svjetske sile, SAD, Britanija, Francuska, Rusija, Kina i Njemačka postigli su u četvrtak okvirni sporazum o ograničavanju iranskog nuklearnog programa za najmanje deset godina nakon osam dana maratonskih pregovora u švicarskom gradu Lausanne.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius rekao je kako je okvirni sporazum o iranskom nuklearnom programu "pozitivan korak", ali da još treba riješiti neka "pitanja i pojedinosti".

Rusko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je da će sporazum pomoći u jačanju sigurnosti na Bliskom istoku, dijelom i zato što će Teheran sada moći igrati aktivniju ulogu u naporima da se riješi sukob na tom prostoru.

Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond rekao je kako preliminarni nuklearni spoarzum predstavlja dobru osnovu za postizanje "veoma dobrog " sveobuhvatnog dogovora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene