Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova etapa u pomirbi

Povijesni sastanak pape Franje i velikog imama Al-Azhara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo i Ahmed al-Tayeb, veliki imam Al-Azhara, autoritet sunitskog islama, razgovarali su u ponedjeljak u Vatikanu, objavila je Sveta Stolica nazivajući "vrlo srdačnim" taj povijesni sastanak održan nakon deset godina napetih odnosa između dviju vjerskih ustanova.

Bio je to prvi takav sastanak održan u Vatikanu. Godine 24. veljače 2000. u Kairu je velikog imama Al-Azhara, a tu je dužnost tada obnašao šeik Mohamed Sajed Tantavi, posjetio pokojni papa Ivan Pavao II.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Objavio Vatikan Papa Franjo u posljednji tren otkazao sudjelovanje u važnoj procesiji Papa izgledao bolje na tjednoj audijenciji Pozdravio vjernike Papa Franjo izgledao bolje na tjednoj audijenciji

Privatni sastanak pape Franje i predstavnika najuglednije ustanove sunitskog islama trajao je tridesetak minuta, objavila je Sveta Stolica.

Pozdravili su veliku važnost tog novog susreta u okviru dijaloga između katoličanstva i islama.

"Mir u svijetu, odbacivanje nasilja i terorizam, stanje kršćana u kontekstu sukoba i napetosti na Bliskom istoku i njihova zaštita" bile su teme razgovora dvojice vjerskih poglavara.

Sastanak Ahmeda al-Tayeba i Franje obilježava novu etapu u pomirbi nakon deset godina napetih odnosa između dviju ustanova izazvanih predavanjem Franjina prethodnika na sveučilištu u Njemačkoj. Papa Benedikt XVI. razljutio je 2006. muslimane predavanjem u Regensburgu kada je citirao bizantskog cara koji je islam povezao s nasiljem.

Veze su pomalo zatoplile nakon dolaska pape Franje koji je u središte svog pontifikata stavio međuvjerski dijalog, a 2013. je posebice pozdravio muslimane po isteku njima svetog mjeseca ramazana.

Otkako je postao papa, Franjo neprestance širi poruke tolerancije. Poveo je sa sobom u Rim tri obitelji sirijskih muslimana kada je posjetio izbjeglički logor na Lezbosu i tada je rekao "Ne biram između kršćana i muslimana. Svi su djeca Božja". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene