Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakon o nasljeđivanju

Povijesna odluka slovenskog ustavnog suda o istospolnim parovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ustavni sud u utorak je proglasio neustavnim zakon o nasljeđivanju, ustvrdivši da se njime diskriminiraju homoseksualni parovi te zakonodavcu naložio da ga u roku šest mjeseci ispravi.

Za presudu po kojoj sadašnji zakon o nasljeđivanju nije u skladu s ustavom jer ne predviđa pravo na nasljeđivanje umrlog partnera u dugotrajnijim životnim zajednicama osoba istog spola, kakvo imaju partneri u izvanbračnoj zajednici, glasovalo je sedam ustavnih sudaca, a dva protiv.

Kako bi spriječili situaciju pravne praznine do koje bi došlo kada bi se poništio sadašnji diskriminirajući zakon, slovenski ustavni suci su se većinom glasova odlučili da se osobe u istospolnim zajednicama u pravu nasljeđivanja izjednače s izvanbračnim partnerima različitog spola i prije nego što bude donesen novi zakon.

>> Francuska korak bliže legalizaciji gay brakova

Poznati slovenski gay aktivist Mitja Blažič nazvao je odluku ustavnih sudaca "povijesnom", te predložio da se pravna diskriminacija istospolnih parova koja je prisutna i na drugim područjima, a ne samo kad je riječ o pravu nasljeđivanja, riješi sustavno, krovnim zakonom iz kojega bi bilo jasno da socijalna prava nisu vezana na spolnu orijentaciju, prenijeli su slovenski mediji.

Prema zakonu iz 2007. godine, istospolni parovi mogu registrirati "partnersku zajednicu" koja nije priznata kao bračna zajednica na državnom općinskom uredu.

Obiteljski zakon koji je parlament prihvatio 2011. godine na prijedlog nekadašnje Pahorove vlade, a predviđao je više prava za istospolne parove, pa i mogućnost nasljeđivanja, odbijen je na referendumu početkom prošle godine, te se ne primjenjuje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ilustracija Od Nove godine Novi zakon o humanitarnoj pomoći: Pojačavaju se kontrole, a kazne idu iznad 6000 eura Vjenčano prstenje Mukotrpan put Provjerili smo u kojim se slučajevima može dobiti crkveno poništenje braka

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene