Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcija na Obamin prijedlog

'Povezivanje proturaketnog štita i Irana 'konstruktivan korak'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je u utorak u Madridu, reagirajući na članak u New York Timesu, da je povezivanje pregovora o američkom planu proturaketnog štita u Europi i iranske prijetnje 'konstruktivan korak'.

Newyorški je list objavio da je američki predsjednik Barack Obama prije tri tjedna u tajnom pismu Medvedevu poručio da bi Washington mogao odustati od proturaketnog štita u istočnoj Europi ako bi se Moskva pridružila pritiscima na Iran da odustane od razvoja nuklearnog oružja. Medvedev je na tiskovnoj konferenciji u Madridu ipak natuknuo da Washington nije otvoreno predložio mogućnost takve 'trgovine', kao što je pisao New York Times.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

Ruski predsjednik izrazio je zadovoljstvo što je vlada američkog predsjednika Obame voljna početi pregovore o planu njegova prethodnika Georgea W. Busha o gradnji proturaketnog štita u Europi kojemu se Moskva oštro protivi. Obama je ruskom kolegi napisao pismo u kojemu budućnost američkog plana o proturaketnom štitu u Europi povezuje s ruskim stajalištem o iranskoj 'prijetnji', kako navodi visoki američki dužnosnik.

Ruski predsjednik neizravno je priznao da je primio to pismo. 'Doista, mi smo u stalnoj vezi' s Washingtonom o tom pitanju, rekao je Medvedev na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa španjolskim premijerom Joseom Luisom Rodriguezom Zapaterom. Sama činjenica da je 'naš američki partner voljan razgovarati' o proturaketnom štitu 'dobra je stvar', istaknuo je Medvedev.

Ruski je predsjednik podsjetio da se Moskva svim snagama protivi tomu planu jer, po njegovim riječima, ne pridonosi jačanju europske sigurnosti, te je ponovio poziv na izradu novoga, sveeuropskog ugovora o sigurnosti.

Medvedev se očitovao za "zajednički" proturaketni štit u borbi sa "svjetskim prijetnjama" i za "zajednički sustav" sigurnosti u Europi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene