272701
272701
272701
272701
272701

Potvrđena nagodba, BP će zbog naftne katastrofe platiti 4 milijarde dolara

  • , 30.01.2013., 14:16
  • Autor:
  • komentara

Premda je sud u New Orleansu potvrdio nagodbu prema kojoj će naftni gigant BP zbog katastrofe u Meksičkom zaljevu platiti oko četiri milijarde dolara odštete, nevolje te tvrtke još nisu gotove, jer su u tijeku brojne građanske parnice.

 
 
 
 

Savezni sud u New Orleansu potvrdio je u utorak nagodbu između američkih vlasti i britanskog naftnog diva BP, koji za ekološku katastrofu u Meksičkom zaljevu 2010. sa smrtnim posljedicama mora isplatiti četiri milijarde dolara, što je najveća takva kazna u američkoj povijesti, prenose mediji u srijedu.

Nagodba predviđa odbacivanje drugih tužbi američkog saveznog pravosuđa protiv britanske grupe BP.  Međutim, BP će 25. veljače na sudu u New Orleansu odgovarati u građanskoj parnici u kojoj mu može biti dosuđena nova kazna do 21 milijarde dolara bude li proglašen krivim zbog nemara, javlja CNN.

>> Transocean daje 1,4 milijarde dolara zbog havarije u Meksičkom zaljevu

Sutkinja američkog saveznog suda Sarah Vance potvrdila je nagodbu BP-a i američkog pravosuđa iz studenoga po 14 točaka optužnice, a među kojima je i zločin ubojstva. BP je prema tom dogovoru dužan platiti rekordnih četiri milijarde dolara kazne u idućih pet godina.

Sutkinja je u utorak saslušala osmero svjedoka, među kojima članove obitelji poginulih i radnike koji su sanirali onečišćenje. Nagodba je postignuta s kompanijom i nema optuženih pojedinaca tako da nitko neće ići u zatvor.

BP je već zaključio nagodbu o isplati 7,8 milijarda dolara sa žrtvama onečišćenja.

Dva visokopozicionirana supervizora na platformi Deepwater Horizon bila su optužena po 23 točke optužnice, uključujući ubojstvo te zanemarivanje znakova upozorenja prije eksplozije 20. travnja 2011. koja je izazvala požar i završila smrću 11 radnika. Nekih 4.9 milijuna barela sirove nafte isteklo je u Meksički zaljev tijekom 87 dana i onečistilo obalu od Teksasa do Floride, a bušotina je zatvorena četiri mjeseca poslije.

Jedan od direktora BP-a uputio novu ispriku

Luke Keller, potpredsjednik BP America, Inc. u utorak se ponovno ispričao za ulogu svoje tvrtke u nesreći, ispričao se članovima obitelji poginulih te zbog ekološke katastrofe.

Prema sporazumu s američkim ministarstvom pravosuđa, 1,3 milijarde od 4 milijarde kazne ići će vladi, 2,4 milijarde Nacionalnoj zakladi za ribarstvo i zaštitu prirode, a 350 milijuna Nacionalnoj Akademiji znanosti.

BP je već najavio da će zatražiti odštetu i kamate od vlasnika platforme, švicarske kompanije Transocean, koja se obvezala platiti 1,4 milijarde dolara u okviru drugog procesa te njegovu podizvođaču, tvrtki Halliburton, koja je izvela betonsku oplatu oko platforme. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se