Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijete mu dodatni odštetni zahtjevi

Potvrđena nagodba, BP će zbog naftne katastrofe platiti 4 milijarde dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premda je sud u New Orleansu potvrdio nagodbu prema kojoj će naftni gigant BP zbog katastrofe u Meksičkom zaljevu platiti oko četiri milijarde dolara odštete, nevolje te tvrtke još nisu gotove, jer su u tijeku brojne građanske parnice.

Savezni sud u New Orleansu potvrdio je u utorak nagodbu između američkih vlasti i britanskog naftnog diva BP, koji za ekološku katastrofu u Meksičkom zaljevu 2010. sa smrtnim posljedicama mora isplatiti četiri milijarde dolara, što je najveća takva kazna u američkoj povijesti, prenose mediji u srijedu.

Nagodba predviđa odbacivanje drugih tužbi američkog saveznog pravosuđa protiv britanske grupe BP.  Međutim, BP će 25. veljače na sudu u New Orleansu odgovarati u građanskoj parnici u kojoj mu može biti dosuđena nova kazna do 21 milijarde dolara bude li proglašen krivim zbog nemara, javlja CNN.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tužba američke administracije Transocean daje 1,4 milijarde dolara zbog havarije u Meksičkom zaljevu Slika nije dostupna Dvoje mrtvih Eksplozija na naftnoj platformi u Meksičkom zaljevu

>> Transocean daje 1,4 milijarde dolara zbog havarije u Meksičkom zaljevu

Sutkinja američkog saveznog suda Sarah Vance potvrdila je nagodbu BP-a i američkog pravosuđa iz studenoga po 14 točaka optužnice, a među kojima je i zločin ubojstva. BP je prema tom dogovoru dužan platiti rekordnih četiri milijarde dolara kazne u idućih pet godina.

Sutkinja je u utorak saslušala osmero svjedoka, među kojima članove obitelji poginulih i radnike koji su sanirali onečišćenje. Nagodba je postignuta s kompanijom i nema optuženih pojedinaca tako da nitko neće ići u zatvor.

BP je već zaključio nagodbu o isplati 7,8 milijarda dolara sa žrtvama onečišćenja.

Dva visokopozicionirana supervizora na platformi Deepwater Horizon bila su optužena po 23 točke optužnice, uključujući ubojstvo te zanemarivanje znakova upozorenja prije eksplozije 20. travnja 2011. koja je izazvala požar i završila smrću 11 radnika. Nekih 4.9 milijuna barela sirove nafte isteklo je u Meksički zaljev tijekom 87 dana i onečistilo obalu od Teksasa do Floride, a bušotina je zatvorena četiri mjeseca poslije.

Jedan od direktora BP-a uputio novu ispriku

Luke Keller, potpredsjednik BP America, Inc. u utorak se ponovno ispričao za ulogu svoje tvrtke u nesreći, ispričao se članovima obitelji poginulih te zbog ekološke katastrofe.

Prema sporazumu s američkim ministarstvom pravosuđa, 1,3 milijarde od 4 milijarde kazne ići će vladi, 2,4 milijarde Nacionalnoj zakladi za ribarstvo i zaštitu prirode, a 350 milijuna Nacionalnoj Akademiji znanosti.

BP je već najavio da će zatražiti odštetu i kamate od vlasnika platforme, švicarske kompanije Transocean, koja se obvezala platiti 1,4 milijarde dolara u okviru drugog procesa te njegovu podizvođaču, tvrtki Halliburton, koja je izvela betonsku oplatu oko platforme. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene