Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvještaj IAEA

Potvrđena miroljubiva narav iranskog nuklearnog programa?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najnoviji izvještaj direktora Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Mohameda ElBaradeija ponovno je pokazao da je svrha iranskoga nuklearnog programa isključivo civila i mirnodopska, rekao je danas u Beču iranski predstavnik u IAEA-i.

Ali Ašgar Soltanija rekao je za državnu televiziju da nema dokaza ni o kakvu tajnom vojnom programu pa je, 'dakle, izvještaj ponovno potvrdio miroljubivu narav iranskih nuklearnih projekata'. Dodao je da iran neće obustaviti ni rad programa ni suradnju s IAEA-om.

Pročitajte i ovo Sergej Lavrov Pozvao na oslobađanje svih talaca "To je izravna prijetnja međunarodnom miru": Lavrov oštro osudio napade Britanije i SAD-a Obitelj oplakuje mrtve u Gazi Ljudska prava Izvjestiteljica UN-a upozorila na ono što čini Izrael: ''Nikada nisam vidjela takav horor''

Po izvještaju koji je objavljenjučer, UN-ova agencija za nuklearnu energiju nije ostvarila nikakav napredak u rješavanju gorućih pitanja u vezi s iranskim nuklearnim programom, a u Iranu s radom nastavlja centar za obogaćivanje uranija. U izvještaju zemljama članicama ElBaradei je napisao da je s danom 31. svibnja Iran imao 4920 centrifuga za obogaćivanje uranija. One rade u pogonu u Naranzu, a u veljači ih je bilo 3936. Osim toga, Iran je proizveo 1339 kilograma niskoobogaćena uranija, što je 33 posto više nego u prethodnom izvještaju iz veljače.

UN-ovo Vijeće sigurnosti uzalud je uvelo cijeli niz sankcija Teheranu ne bi li ga tako prisililo da zatvori pogon za obogaćivanje uranija jer on u teoriji može proizvesti i materijal za nuklearno oružje. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene