Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo čudom preživjeli...

POTRESNE SNIMKE Spasioci izvlače djecu iz ruševina, zračni udari ne prestaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pojačavaju se zračni i topnički napadi na istočni dio Alepa koji je u pobunjeničkim rukama. U protekla četiri dana poginuli su deseci ljudi. Iz grada stižu potresne snimke spašavanja djece iz ruševina.

Potpuno prekrivenog prašinom i s ogrebotinama, spasioci su izvukli dječačića iz ruševina zgrade u istočnom Alepu. Preživio je čudom. Spasioci su morali rezati metal i uklanjati blokove. Ispod kojih je ležao potpuno zatrpan. Nekoliko sati prije iz ruševina jedne zgrade izvučena je i djevojčica.

U topničkim i zračnim napadima na istočni dio Alepa u protekla četiri dana poginulo je najmanje 65 ljudi. Rusija demantira tvrdnje da njezini zrakoplovi sudjeluju u bombardiranju pokrenutom nakon trotjednog moratorija na zračne udare. Iz SAD-a stižu oštre kritike.

Pročitajte i ovo Dijete s knjigom Festival knjiga "Pazi, knjiga!": Rastući trend ulaska u svijet čarolije razveselio i djecu i autore Cijene ekskurzija; ilustracija - 1 Cijene samo rastu Sezona krizmi, pričesti, maturalaca i ekskurzija - sve je poskupjelo: Pogledajte na čemu se ne štedi

''Iskreno, nije važno čiji zrakoplovi bacaju bombe, Sirijci ili Rusi. Ili svi. Činjenica je da to mora stati", kazao je John Kirby, glasnogovornik State Departmenta.

Državni mediji tvrde da u topničkim napadima terorista ginu i civili u zapadnom dijelu Alepa. Stanje je ipak gore u pobunjeničkom dijelu grada koji je već dva i pol mjeseca u potpunom okruženju. Prema tvrdnjama Svjetske zdravstvene organizacije sve bolnice u istočnom Alepu su izvan službe. Međutim, nevladine organizacije javljaju da neke još uvijek rade, ali se stanovnici zbog napada boje otići u njih.

"Pacijente iz soba uz ulicu preselili smo u hodnike zbog loših uvjeta nakon napada. Operacijska dvorana je izvan funkcije i prisiljeni smo prekinuti operacije."

''Liječnici u njima javljaju kako koriste nehigijensku instrumente i opremu jer ne mogu dobiti zalihe za operacije i rad na ljudima. Ljudi idu na nehigijenske izvore vode. Jedu korijenje i sjemenke'', kazao je Kirby.

UN je situaciju za stanovništvo opkoljenog istočnog Alepa nazvao mračnom. Nema hrane i lijekova, a približava se zima. 

Wahington osuđuje "grozna" nasilja u Alepu, UN "užasnut"

U jakim napadima sirijskog režima u subotu na pobunjeničke četvrti Alepa, ubijen je najmanje 31 civil, a Sjedinjene Države su upozorile Damask i njegovog ruskog saveznika na te "grozne napade".

UN je istaknuo da je "užasnut" eskalacijom nasilja i ponovo je tražio trenutačni pristup istočnim četvrtima Alepa, u kojima živi oko 250.000 opkoljenih stanovnika dulje od četiri mjeseca.

Peti dan zaredom su rakete, granate i bačve eksploziva gromoglasno padale na grad, prenosi agencija France presse. Od utorka oko stotinu civila je stradalo u bombardiranjima režima Damaska, navodi Sirijski ospervatorij za ljudska prava (SOHR) koji je u subotu izvijestio od 31 poginulom civilu, među kojima je petero djece i još 17 osoba koje nisu mogle biti identificirane.

"To je katastrofalan dan za opkoljeni Alep, s dosada neviđenim bombardiranjima", rekao je jedan pripadnik Plavih kaciga u video snimci objavljenoj na društvenoj mreži Facebook spasioca u pobunjeničkim područjima. Direktor SOHR-a RamI Abdel Rahmane je rekao da gotovo niti jedna četvrt istočnog Alepa nije bila pošteđena u bombardiranjima režima".

Američka savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice je rekla da Sjedinjene Države najoštrije osuđuju strašne napade na medicinske ustanove i humaniterne radnike. (Hina)

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene