450034
450034
450034
450034
450034

Potresi u Južnoj Koreji izazvali zabrinutost oko nuklearnih reaktora

Dva potresa koja su zatresla Južnu Koreju u ponedjeljak, od kojih je jedan najjači u povijesti te države, izazvali su zabrinutost oko sigurnosti velikog broja nuklearnih elektrana koje se nalaze na potresima sklonom jugoistoku poluotoka.

 
 
 
 
Ilustracija (Foto: Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Korejska meteorološka agencija objavila je kako su se dva potresa, snage 5,1 i 5,8 stupnjeva po Richteru, dogodila u blizini grada Gyeongjua, a mogli su se osjetiti i u prijestolnici Seulu, više od 300 kilometara na sjeverozapadu.

Četrnaest osoba je ozlijeđeno, no nema informacija o ozbiljnijoj šteti, rekao je dužnosnik ministarstva javne sigurnosti.

Usprkos tome, tvrtka Korea Hydro & Nuclear Power Co je iz predostrožnosti ugasila četiri nuklearna reaktora u svom kompleksu u Gyeongju.

Južnokorejski reaktori su dizajnirani da izdrže magnitude 6,5 ili 7,5 stupnjeva po Richteru, objavilo je vijeće za nuklearnu sigurnost.

Operaterima nuklearnih elektrana naređeno je da nadograde stare reaktore nakon što je cunami u Japanu 2011. prouzročio katastrofu u nuklearnoj elektrani u Fukushimi.

Južna Koreja je sa svojih 25 nuklearnih reaktora, koji proizvode trećinu njezine struje, peti najveći korisnik nuklearne energije na svijetu. U planu je izgradnja još 9 elektrana do 2027. godine. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se