Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Magnitude 7.7

SNAŽAN POTRES POGODIO AFGANISTAN, PAKISTAN I INDIJU Raste broj poginulih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snažan potres magnitude 7,7 pogodio je u ponedjeljak područje planinskog lanca Hindukuš u sjevernom Afganistanu, priopćio je Američki geološki institut (USGS), a potres se osjetio i u Indiji i Pakistanu gdje su dužnosnici objavili da je ozlijeđeno više od stotinu osoba, prenose agencije.

18:28 - Broj osoba koje su smrtno stradale od posljedica snažnog potresa koji je pogodio sjeverni Afganistan premašio je 220, od čega oko 70 u Afganistanu i više od 150 u Pakistanu, dok je ozlijeđenih gotovo 900, pokazuju posljednji podaci iz obiju zemalja.

Pročitajte i ovo Potres u Afganistanu JAKI UDAR Snažan potres jačine 6,4 pogodio Pakistan i Afganistan palestinska policija Potez bez presedana Skandalozna odluka: Pobjegli su iz pakla, postali izbjeglice, a sada moraju platiti da napuste zemlju i započnu novi život

Na najgore pogođenom sjeveru Pakistana vojne i civilne agencije pokrenule su opsežnu operaciju spašavanja, rekao je ministar informiranja Pervaiz Rashid, dodavši da se ubrzano popravljaju ceste i putovi kako bi se dospjelo do žrtava u nepristupačnim planinskim područjima.

Samo u provinciji Kunar na istoku Afganistana "poginule su 42 osobe, a 67 je ranjeno", rekao je načelnik mjesne policije Abdul Habib Saidhel, ističući kako je "uništeno 2039 nastambi", zbog čega se strahuje da će se idućih sati broj stradalih povećavati.

14:25 - U snažnome potresu magnitude 7,5 po Richeru koji je u ponedjeljak pogodio južnu Aziju, osobito sjeveroistočni planinski dio Afganistana i Pakistana, po posljednjim je podacima smrtno stradalo 70 osoba.

Broj mrtvih mogao bi biti puno veći s obzirom na prekinute komunikacijske veze s mjestima u području planinskog lanca Hindukuš u sjeveroistočnom Afganistanu.

Po podacima američkog Instituta za geologiju, epicentar potresa bio je u Jurmu u planinskom dijelu Badakšana na krajnjem sjeveroistoku Afganistana na dubini od 213,5 km.

Prvi su podaci govorili o najmanje 18 mrtvih u Afganistanu.

Guverner Badakšana šah Vali Abib kazao je da je u toj pokrajini uništeno najmanje 400 kuća te da je iznimno teško uspostaviti komunikaciju u regiji zbog prekinutih veza.
Potres se osjetio i u Pakistanu gdje je, po podacima kojima raspolaže Reuters poginulo najmanje 36 ljudi.

12:38 - Najmanje 29 ljudi poginulo je u ponedjeljak u potresu jakosti 7,7 stupnjava s epicentrom u području planinskog lanca Hindukuš u sjeveroistočnom Afganistanu, kazali su dužnosnici, prenose agencije.

Najmanje 17 osoba poginulo je u sjeveroistočnom Afganistanu, dok je najmanje 12 smrtnih slučajeva zabilježeno u susjednom Pakistanu, a strahuje se da bi se broj žrtava mogao povećati, prenose lokalni mediji.

Potres je lociran na dubini od 196 kilometara i na 82 kilometra jugoistočno od Feyzabada u zabačenom području Afganistana u području Hindukuša. Američki geološki institut (USGS) je priopćio da se zatresao i glavni grad Kabul, a podrhtavanje tla snažno se osjetilo i u Pakistanu i Indiji.

 

 

Osim poginulih, Pakistan bilježi i više od stotinu ozlijeđenih, kazali su dužnosnici. Bolnica u Peshawaru je primila 50 ljudi, a novi još pristižu, zbog ozljeda uglavnom pretrpljenih u urušavanju zgrada. U Kabulu su uslijed potresa na kućama popucali zidovi, a agencije javljaju da se New Delhi tresao više od minute, zbog čega su stanovnici istrčali na ulice.

U potresu koji je prije šest mjeseci pogodio Nepal poginulo je oko 9.000 ljudi, a oštećeno je ili uništeno 900.000 domova. U potresu jačine 7,6 koji je prije deset godina pogodio sjeverni Pakistan poginulo je 75.000 ljudi.

11:00 -  Snažan potres magnitude 7.7 pogodio je sjevoistočni dio Afganistana, zatresao je Kabul, a valovi udara proširili su se sjeverom Indije i Pakistana gdje je prema izvješću vlasti smrtno stradalo četvero ljudi.

Potres je bio toliko jak da se osjetio i u Indiji i Pakistanu, a dok mediji pišu o različitom broju stradalih, prema prvim brojkama smrtno je tradalo najmanje 10 osoba.

Epicentar potresa zabilježen je na sjeveroistoku Afganistana, 82 kilometra od mjesta Feyzabad, usred planinskog lanca Hindu Kush, na dubini od 196 kilometara objavila je Američki geološki institut.

Tremori su se osjetili u većim gradovima Pakistana među kojima Lahore, Islamabad, Rawalpinidi, Peshwar, Kohat i Malakhand.

Prvi udar bio je jačine 7.7, a potom se smanjio na 7.6 i 7.5. Iako, prema prvim podacima, nije zabijležena veća šteta i ozlijede, stižu izvješća o poginulima, javlja Reuters.

Za sada nema izvješća o poginulima, no na nekim zgradama u Kabulu pojavile su se pukotine. Pakistanski dužnosnici kazali su da je u potresu ozlijeđeno više od stotinu osoba.

Zatresle su se zgrade diljem Afganistana kao i zgrade indijskog New Delhia gdje su radnici evakuirani i poslani na ulice, slično je bilo i u Islamabadu. Zaustavljen je sav promet New Delhija.

U potresu koji je prije šest mjeseci pogodio Nepal poginulo je oko 9000 ljudi, a oštećeno je ili uništeno 900.000 domova. U potresu jačine 7,6 koji je prije deset godina pogodio sjeverni Pakistan poginulo je 75.000 ljudi. (Hina/M.G.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene