Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Panika na Pacifiku

Solomonski otoci: Potres od 8 stupnjeva pokrenuo tsunami, petero poginulih!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snažan potres magnitude 8 stupnjeva zabilježen je u srijedu istočno od Solomonskog otočja u Tihom oceanu pri čemu je smrtno stradalo najmanje pet osoba, među kojima jedno dijete, a troje ih je ozlijeđeno, prema prvim privremenim podacima lokalne bolnice.

'Imamo petero mrtvih i troje ozlijeđenih. Jedna od smrtno stradalih osoba je muško dijete, ostali su tri starije žene i jedan stariji muškarac', izjavila je Chris Rogers, medicinska sestra iz Lata Hospital, smještena na otocima Santa Cruz u solomonskom arhipelagu.

Pročitajte i ovo Nuklearna elektrana Fukushima 2011. godine Japan prvi puta izdao upozorenje za tsunami još od Fukushime: Znate li što se tada dogodilo? Šteta nakon potresa u Japanu - 1 Golema šteta VIDEO Nakon potresa, tsunami pogodio Japan: Pogledajte zastrašujuće snimke

Nakon potresa, koji se dogodio u 01:12 sati po GMT-u između Solomonskih otoka i Vanuatua, do obala Solomonskih otoka stigao je tsunami visine oko jedan metar, objavio je lokalni radio citirajući svjedoke u blizini obale, ali bez izvješća o štetama.

Manji tsunami, visine 50 centimetra trebao bi kasnije tijekom dana doći do istočne obale Japana, izazvan potresom na Solomonskim otocima, upozorile su japanske vlasti.

>> Potres od 7,7 stupnjeva pogodio Aljasku

'To se tiče istočne obale od Hokaida na sjeveru do otoka Kyushu na jugu kao i cjelokupnog litorala Okinave na jugu', istaknuo je dužnosnik japanske meteorološke agencije, pozivajući građane ne oprez i upozorivši ih da se ne približavaju obali.

Panika na Pacifiku

Na Fidžiju su odjekivale sirene tjerajući tisuće stanovnika na ulice. "Kaos je na Suvi, svi pokušavaju pobjeći tsunamiju!!", svjedoči na Twitteru Ratu Nemani Tebana, iz glavnog grada arhipelaga. Uzbuna od tsunamija za velik dio teritorija smještena između Papue Nove Gvineje i Havaja ukinuta je rano jutros.

Na Solomonskim otocima službeno nepotvrđene informacije govorile su o velikoj materijalnoj šteti na obali. "Prema informaciji kojom raspolažemo sela zapadno i južno od Late duž obale razorena su, iako to još ne možemo potvrditi", kazao je Augustine Bilve, dužnosnik bolnice Lata na glavnom otoku Santa Cruza, Ndendi. "Treslo se više puta na Lati ali nijedna zgrada nije oštećena", dodao je on.

Pacijenti bolnice evakuirani su kako bi se pripremili kreveti za eventualne ozlijeđene osobe iz obalnih sela. "Rekli su nam da su nakon potresa valovi pogodili ta sela. Zasad čekamo u Lati i evakuiramo pacijente u slučaju potrebe", istaknuo je liječnik. Australska javna televizija objavila je da su razorena tri sela, citirajući lokalne vlasti na Otočju.

Uzbuna od tsunamija odnosila se na Solomonsko otočje, Vanuatu, Nauru, Papuu Novu Gvineju, Tuvalu, Novu Kaledoniju, Kosrae, Fidži, Kiribati kao i Wallis i Futunu. Po podacima centra za uzbunu od tsunamija, val od 55 centimentra zabilježen je u Sjevernoj pokrajini, u Hiengheneu, te od 48 cm na otoku Lifou.

Manji val od 18 cm primijećen je u Vanuatuu. Dosegao je 91 cm na Lati, prema američkom centru i australskoj seizmološkoj agenciji. Epicentar potresa lokaliziran je na dubini od 5,8 km, šezdesetak kilometara od otoka Lata, prema USGS. Zabilježeno je i kasnije podrhtavanje tla snage 6,4 stupnjeva. Solomonsko otočje nalazi se na tzv. "vatrenom pojasu" Pacifika gdje se sudaraju tektonske ploče, stvarajući intenzivnu seizmološku i vulkansku aktivnost.

Sastavljen od 992 otoka i otočića, taj arhipelag u sastavu Commonwealtha ima nešto manje od 600.000 stanovnika koji žive prvenstveno od ribolova, rudarenja i šumarstva. Godine 2007. tsunami koji je uslijedio nakon potresa jačine 8,1 prouzročio je smrt najmanje 52 osobe, a tisuće ih je ostalo bez krova nad glavom.

Područje je 29. rujna 2009. pogodio snažan potres nakon kojeg je uslijedio razarajući tsunami pri čemu je poginulo 186 osoba na Samoi i Tongi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene