Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evakuacija nuklearke

VIDEO Potres jačine 7,3 stupnja pogodio Japan, stigao prvi val tsunamija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potres jačine 7,3 stupnjeva pogodio je istočnu obalu Japana, a tsunami visine jednog metra stigao je do obale.

Potres se dogodio na dubini od 36,1 kilometar pod morem, a njegov epicentar udaljen je 462 kilometra od Tokija, prenosi Reuters. tsunami visine jednog metra stigao je do dijela obale prefekture Miyagi.

Pročitajte i ovo Nuklearna elektrana Fukushima 2011. godine Japan prvi puta izdao upozorenje za tsunami još od Fukushime: Znate li što se tada dogodilo? Potres u Japanu Magnituda 7,6 VIDEO Društvenim mrežama šire se snimke razornog potresa u Japanu: Pogledajte trenutke koji lede krv u žilama

>> VIDEO Potres jačine 7,7 kod Kanade, prvi valovi tsunamija stigli do Havaja

Samo nekoliko minuta nakon inicijalnog potresa, isto je područje prodrmao popratni potres jačine 6,2 stupnja, prenosi RT.

Tokyo Electric izvijestio je kako potres nije izazvao probleme u nuklearki Fukushima Daiichi, ali su radnici evakuirani, izvijestio je Tokyo Electric.

Potres su osjetili i građani Tokija, prenosi BBC. Neke od zgrada tresle su se i nekoliko minuta.

Podsjetimo, prefekturu Miyagi prošle godine u ožujku pogodio je razoran potres, popraćen velikim tsunamijem, koji je uništio velik dio japanske obale u toj prefekturi, kao i nuklearku Fukushima Daiichi.

Japanska meteorološka agencija upozorava kako bi tsunami mogao doći do obale nekoliko puta zaredom, prenosi NHK. Ista agencija poslala je upozorenje kako se očekuje tsunami visine pola metra u nekoliko priobalnih gradova.

Očekivani tsunami ne bi trebao preći visinu od dva metra, a Pacific Tsunami Warning Center procjenjuje kako bi mogao biti između 50 centimetara i dva metra. U nekim od zahvaćenih područja počela je i evakuacija stanovništva.

IAEA: nema problema u japanskim nuklearkama nakon potresa

Agencija UN-a za atomsku energiju (IAEA) izvijestila je da u Japanu nisu utvrđeni nikakvi problemi u radu nuklearki na području koje je ranije tijekom dana pogođeno potresom.

'Nuklearke u regiji najbližoj epicentru izvijestile su japansku agenciju za nuklearni nadzor da nisu uočile nikakve probleme te da se ne trebaju poduzeti nikakve hitne mjere', naveo je glasnogovornik IAEA Gill Tudor u priopćenju.

Potres magnitude 7,3 stupnja po Richteru pogodio je sjeveroistočni dio Japana, zbog čega je obalni dio pogodio tsunami visok jedan metar.

Radi se o području Japana koje su u ožujku 2011. pogodili potres i tsunami u kojima je smrtno stradalo gotovo 20.000 ljudi, te je izazvana katastrofa u nuklearki u Fukushimi - najteža nuklearna kriza u svijetu u posljednjih 25 godina.

Epicentar potresa bio je na dubini od 40 kilometara istočno od najvećega japanskog otoka Honshua, a osjetio se i u Tokiju. Nakon prvoga uslijedilo je još jedno blaže podrhtavanje tla magnitude 6,2 stupnja.

Nakon upozorenja za tsunami, tokijska energetska tvrtka Tepco je radnicima koji rade na sanaciji nuklearke Fukushime naredila da napuste elektranu. Tepco je objavio da nisu zabilježene nikakve 'neregularnosti' u nuklearnim elektranama kojima upravlja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene