Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čak 62 posto

Potpora vladi Angele Merkel najviša dosad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka vlada uživa najvišu popularnost otkako je došla na vlast prije tri godine, a najveću potporu zahvaljuje ugledu kancelarke Angele Merkel, pokazali su rezultati ankete objavljeni u petak, manje od godinu dana prije idućih izbora.

Potpora kancelarki u prosincu je iznosila 54 posto, dva posto više nego u studenome, čime je dodatno povećala vodstvo nad protukandidatom s lijevog centra Peerom Steinbrueckom na 4 posto, pokazala je anketa Politbarometer na njemačkoj TV postaji ZDF.

Koalicijska vlast u Njemačkoj dugo je zaostajala za popularnošću same kancelarke, ali sad 62 posto ispitanih, najviše od 2009., smatra da vlada dobro obavlja posao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Merkel uvjerljivo vodi po anketama Steinbrueck tijesno pobijedio Angelu Merkel u TV sučeljavanju Slika nije dostupna Bliže se izbori Merkeličin suparnik: Štednja, štednja i samo štednja ne može izvući državu iz krize

>> Merkel oprezno optimistična, kriza u eurozoni još traje

Potporu Merkel omogućuju još razmjerno snažno gospodarstvo, uvjerenje da je najgora kriza eura možda završila i dojam da ona u inozemstvu brani njemačke interese. Ispitanici su Merkel ocijenili 'vjerodostojnijom' i 'dražom' od Steinbruecka.

Nekadašnji ministar financija Steinbrueck nije uspio popraviti svoj status nakon službenog nedjeljnog imenovanja za kandidata glavne oporbene stranke SPD-a koji će se na izborima suprotstaviti Angeli Merkel. Štoviše, potpora mu je pala za 2 postotka na 36 posto.

No anketa je pokazala da nijedna stranka pojedinačno ne bi ostvarila uvjerljivu pobjedu kad bi se izbori održali danas, već bi bile prisiljene na koaliranje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene