Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka krajem 2014.

Potpisan sporazum o referendumu za odcjepljenje Škotske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Edinburghu su David Cameron i Alex Salmond potpisali sporazum kojim će Škotska dobiti pravo organizacije referenduma o neovisnosti.

Britanski premijer David Cameron i škotski prvi ministar Alex Salmond potpisali su u Edinburghu sporazum prema kojemu će Škotska u jesen 2014. godine moći organizirati referendum o odcjepljenju od Ujedinjenog Kraljevstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ponuđena im lažna obećanja? Salmond kaže da su Škoti na 'prijevaru' odbacili neovisnost Slika nije dostupna Anketa prije referenduma Velika Britanija: Sve više Škota želi neovisnost

>> Škoti će 2014. godine glasovati o neovisnosti od Velike Britanije

Na posljednjim parlamentarnim izborima, premoćnu pobjedu odnijela je separatistička Škotska nacionalna stranka (SNP), a današnji je sporazum prvi korak u ispunjenju njezina glavnog obećanja biračima.

Za ustavna pitanja u čitavom Ujedinjenom Kraljevstvu nadležna je središnja vlast u Londonu, a sporazumom je određeno da će posebnim zakonskim aktom ta nadležnost za potrebe referenduma biti prenesena na škotski parlament Holyrood.

'Sporazum je korak prema neovisnosti Škotske i ovlastima da učinimo Škotsku boljom i prosperitetnijom. Veselim se kampanji u kojoj ću se zalagati za odcjepljenje 2014. godine', rekao je Alex Salmond uoči ceremonije potpisivanja.

'Ovaj sporazum omogućuje da dobijemo odgovor na najvažnije pitanje: Odvojena Škotska ili Ujedinjeno Kraljevstvo? Ja ću iznijeti vrlo pozitivne argumente u korist našeg Ujedinjenog Kraljevstva', izjavio je pak Cameron nakon ceremonije.

Izuzev SNP-a, sve važnije stranke koje imaju zastupnike u Westminsteru protive se cijepanju Ujedinjenog Kraljevstva. Kako prenosi Sky News, prema prošlotjednoj anketi provedenoj u samoj Škotskoj, podrška odcjepljenju i nije pretjerano visoka - iznosi 28 posto. Za ostanak u uniji izjasnilo se 53 posto ispitanika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene