Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasnost za obalu Louisiane

Potonula naftna plaforma prijeti ekološkom katastrofom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naftna platforma Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu, koja je izgorjela nakon eksplozije, mogla bi na dan ispustiti 1.528 milijuna litara sirove nafte u more i time izaziva veliku ekološku katastrofu.

Prava opasnost za okoliš će se dogoditi ako nafta dođe do obale Louisiane, koja je od platforme udaljena 80 kilometara. Posade su nastavile potragu za 11 nestalih radnika, a pronašli su samo dva prazna čamca za spašavanje. Više od 100 radnika je pobjeglo nakon eksplozije i požara, a četvorica su teže ozlijeđena, prenosi AP.

Pročitajte i ovo Platforma Cijepise.hr ISTRAŽILI SMO Vrhunac je kampanje cijepljenja, a platforma Cijepi se opet ima poteškoća: Nakon objave DNEVNIK.hr-a problem ekspresno riješen Slika nije dostupna PROTIV PLUTAJUĆEG TERMINALA Akcijom u Omišlju Greenpeace upozorio na štetnost skladištenja fosilnih goriva

Kada je platforma izgorjela ekipe su je pokušavale održati na površini kako se nafta ne bi izlila no dogodile su se dodatne eksplozije. Na platformi se osim nafte nalazi i 3.185 milijua litara dizel goriva koje je vjerojatno isparilo ako ga već vatra nije uništila. Rečeno je da su ekipe vidjele sjajnu dugu s tamnim centrom što baca sumnju na naftnu mrlju na površini mora. Međutim, još nema dokaza da je nafta iscurila nakon potonuća platforme, rekla je Mary Landry iz Obalne straže.

>> Potonula zapaljena naftna platforma, traga se za 11 osoba

U svakom slučaju, nije sigurno što se događa pod vodom. U najgorem scenariju izlijevanja nafte, trebalo bi mjesec dana da bi količina nafte dosegla katastrofu Exxona Valdeza iz Aljaske. U međuvremenu, obitelji dvoje nestalih radnika pripremaju odvojene tužbe u kojima optužuju Transocean i BP za nemar.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene