Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Višetjedni razgovori

Postignut dogovor o uspostavi vlade Federacije BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je za medije da će u novoj vladi Federacije BiH njegova stranka imati šest ministarstava.

Nakon višetjednih razgovora postignut je dogovor o uspostavi nove vlade Federacije BiH, čime je odblokiran proces uspostave vlasti u tome entitetu i državnom vijeću ministara pet mjeseci nakon održanih općih izbora.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Spomenuo i hibridni rat Dodik opet šokira! Bošnjačkim političarima poručio da su glupi: "Najbolje je da se raziđemo, neka vam ostane 25 posto teritorija" Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju izbornog programa - 2 predstavljen program Plenković otkrio tko su iznenađenja na listama HDZ-a: Objavio koliko će podići plaće i mirovine

Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je za medije da će u novoj vladi Federacije BiH njegova stranka imati šest ministarstava, a Stranka demokratske akcije (SDA) i Demokratska fronta (DF) po pet resora, dok će premijer Fadil Novalić biti iz redova najsnažnije stranke SDA.

"Možemo zaključiti da smo postigli dogovor o uspostavljanju izvršne vlasti u Federaciji BiH. Slijedeći korak je predlaganje kandidata za resore te zakazivanje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH kako bi se imenovala entitetska Vlada", rekao je Čović za medije. On je tijekom dana u Sarajevu održao nekoliko sastanaka i više telefonskih konzultacija sa čelnicima SDA Bakirom Izetbegovićem i DF-a Željkom Komšićem.

Zastave IS-a ponovno u BiH!

Po Čovićevim riječima, HDZ-u BiH pripada šest resora. Riječ je o ministarstvu financija, ministarstvu prometa i veza, ministarstvu zdravstva, ministarstvu prostornog uređenja, ministarstvu pravosuđa i ministarstvu kulture i športa. Pri tome je pojasnio kako će on predložiti ime ministra financija o čemu se trebaju složiti Izetbegović i Komšić.

"Time smo napravili jedan kompromis i formalno završili priču o formiranju vlade FBiH", rekao je Čović. Na mjestu ministra financija dulje vremena je inzistirao DF Željka Komšića, dok je HDZ BiH to odbacivao kao mogućnost zbog važnosti ovoga mjesta za financiranje cijeloga entiteta i donošenja važnih odluka za Hrvate.

Ministre na čelu resora poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, unutarnjih poslova, obrta i razvitka, prognanika i izbjeglica te obrazovanja i znanosti predložit će SDA, dok će Demokratskoj fronti pripasti ministarstvo energetike, rudarstva i industrije, ministarstvo trgovine, ministarstvo okoliša i turizma te ministarstvo rada i socijalne politike. O imenu ministra za branitelje kojega će predložiti DF, treba se suglasiti SDA, dogovoreno je.

Predsjednik DF-a Željko Komšić izrazio je zadovoljstvo zbog postizanja dogovora tvrdeći da su svi morali progutati gorke pilule.

"Najvažnije je da smo postigli dogovor. Zadovoljan sam, a vjerujem i kolege iz SDA i HDZ-a onim kako je dogovorena raspodjela resora u Vladi FBiH. Svatko je morao od nas progutati gorku pilulu, ali bitno je da se proces deblokirao", rekao je Komšić.

Imena kandidata ministara trebala bi već u petak biti dostavljena predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari, a potom će početkom slijedećeg tjedna biti zakazana i sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj bi trebao biti potvrđen novi, deveti saziv vlade Federacije BiH.

Na imenovanje novoga saziva državnog vijeća ministara BiH čekalo se istodobno s procesom dogovora oo novoj vladi Federacije BiH na čemu je inzistirao čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene