Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bankrot Detroita

'Postapokalipsa': Opustjelim velegradom zavladali deseci tisuća pasa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekada je bio jedno od najpoželjnijih mjesta za život u Americi, a prošlog je mjeseca proglasio bankrot. Surovu stvarnost u Detroitu danas obilježavaju siromaštvo, pusti kvartovi i deseci tisuća pasa lutalica.

Detroit je prošlog mjeseca službeno proglasio bankrot, čime je postao najveći grad u američkoj povijesti koji je otišao u stečaj. Tijekom godina nakupilo se gotovo 20 milijardi dolara dugoročnih dugova, a trenutni deficit gradskog proračuna mjeri se u stotinama milijuna dolara.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Maksimirskoj Problemi u prometu FOTO U sudaru automobila i teretnog vozila ozlijeđene tri osobe Ilustracija Otac sve gledao Snimka na kojoj brat ubija sestru šokirala je zemlju: S ocem ju je godinama silovao, građani su bijesni

Razlozi kraha gradske blagajne kriju se u višedesetljetnom odumiranju industrije i posljedičnom odseljavanju stanovništva. Na vrhuncu razvoja Detroita, kolijevke američke automobilske industrije, ondje je živjelo oko 1,8 milijuna ljudi. Danas se ta brojka survala na tek oko 700.000.

>> NAJVEĆI BANKROT jednog grada u povijesti Amerike!

Osim što su čitavi kvartovi doslovce opustjeli, jedno od ključnih obilježja surove detroitske današnjice su psi. Kako javlja Bloomberg, ulicama luta barem 50.000 napuštenih pasa, među kojima ima i prilično agresivnih pit bullova.

Zaposjeli su mnoge prazne kuće, stanove i podrume te su konstantna prijetnja gotovo svakome tko se nađe u njihovoj blizini. Vlasnici su ili odselili iz grada ili nemaju novca ni za sebe pa su ih izbacili iz svojih domova.

Psi se kreću u ovećim čoporima, a tri utočišta u gradu su nemoćna zbog manjka prostora. Posebna policijska jedinica koja se desetljećima bavila napuštenim životinjama zbog bankrota je desetkovana pa golemi teritorij pokrivaju tek četiri službenika.

Amanda Arrington iz Humane Societyja, najveće američke udruge za zaštitu životinja, kaže da je problem s psima znak da je u Detroitu zavladala prava humanitarna kriza. Ona je posljednji put u gradu bila krajem prošle godine. 'Naišla sam na postapokaliptične prizore - nema tvrtki, trgovina, doslovce ničega osim ljudi u kućama i gomile pasa koji trče ulicama'.

Kaže da većinom lutaju napušteni kućni ljubimci, ali da je i sve više pasa koji su se okotili na ulici. Tri privatna utočišta na području grada godišnje prime oko 15.000 pasa, a njih 70 posto bude eutanazirano o gradskom trošku. No, lutalice se razmnožavaju brže nego što ih se uspije pohvatati ili sterilizirati.

Zaposlenici spomenute posebne policijske jedinice za pse lutalice kažu da s ceste danas miču znatno manje životinja nego prije nekoliko godina, kada situacija u gradu nije bila toliko dramatična. Nakon što je u srpnju grad brankrotirao, na neko su vrijeme morali prekinuti lov jer grad nije imao 20.000 dolara, koliko se godišnje dotad izdvajalo za eutanaziju.

Pošta je u nekim kvartovima prestala dostavljati pošiljke zbog sve češćih napada na poštare. U posljednjih nekoliko mjeseci psi su ugrizli 25 zaposlenika pošte.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene