Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osnivaju ćelije

Postaju jači od Al-Kaide: ISIL ima 10.000 vojnika spremnih na sve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za sada je grupa usredotočena na osvajanje Iraka, no samo je pitanje kada će njihove osvajačke ambicije prijeći šire granice. Nakon pohoda u Iraku, ISIL je definitivno zasjenio al-Kaidu.

Islamistička teroristička grupa ISIL, koja je u osvajačkom pohodu u Iraku i Siriji gdje je osnovala i Islamsku državu, postaje sve veća alternativa 'Al-Kaidi', danas najpoznatijoj terorističkoj organizaciji na svijetu.

Zabrinjavajuće je što ISIL širi svoju prisutnost u drugim dijelovima svijeta. Naime, borci ISIL-a, koji su stranci, vraćaju se iz Iraka i Sirije u svoje domicilne zemlje i tamo osnivaju terorističke ćelije te regrutiraju pristalice koji odlaze u 'sveti rat', kazao je u četvrtak visoki izvor iz američke obavještajne službe za CNN.

Prema procjenama, ISIL je drastično narastao od proljeća kada su zauzeli Mosul u sjevernom Iraku i danas ima oko 10.000 boraca spremnih boriti se za njihove ciljeve. Za sada je grupa usredotočena na osvajanje Iraka, no samo je pitanje kada će njihove osvajačke ambicije prijeći šire granice. Nakon pohoda u Iraku, ISIL je definitivno zasjenio al-Quaidu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odrekli se muškosti Raspada se IS? Džihadisti bježe glavom bez obzira Slika nije dostupna Novi problemi Ostvaruje li se ovime najgora noćna mora svijeta?

Američki obavještajci pretpostavljaju kako bi 'modus operandi' ISIL-a u zapadnim zemljama mogao biti poput pucnjave u Židovskom muzeju u Belgiji za koju vjeruju da su je izveli lojalisti grupe.

'Pomogli smo da nevini ljudi dođu na sigurno'

Dobiva i sve veću potporu u Jemenu i Africi gdje 'operira' i Al-Kaida.
Vijeće sigurnosti UN-a pred usvajanjem je rezolucije kojom se traži da se razoružaju i rasformiraju sve grupe koje su povezane s Al-Kaidom te strogo kažnjavanje svih koji regrutiraju i financiraju dolazak stranih borac u Irak i Siriju koji se bore na strani džihadista. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene