Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U organizaciji udruge "Prsten"

Poslovni forum poduzetnika iz Hrvatske i BiH: "Naša poruka je jasna - izvoz je krucijalan"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brojni poduzetnici i stručnjaci okupili su se danas na poslovnom forumu koji su organizirali udruga bosanskih Hrvata 'Prsten' i Hrvatska gospodarska komora.

Upozorili su na probleme koji koče gospodarstvo. Razgovaralo se i o jačanju veza s BiH koja je jedno od tri naša najvažnija izvozna tržišta.

Pročitajte i ovo Martina Dalić Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić za Dnevnik Nove TV o rastu cijena: "Iza ovog vala inflacije kriju se dva iznimna događaja" Vlada reže parafiksalne namete - 4 Akcijski plan Stižu dobre vijesti: Dnevnik Nove TV doznaje što se više neće financirati iz džepova poduzetnika

Poruka gospodarstvenika je jasna - izvoz je krucijalna točka za Hrvatsku.

„Da se okrenemo tržištima puno većima od nas, to su tržišta Europe od 500 milijuna ljudi i malo šira tržišta prema dalekom istoku“, kaže Marko Pipunić, predsjednik uprave ''Žita'', Poduzetnik godine.

A na tom putu dosta je problema koje treba rješavati.

"Obrazovanje ide u jednom, a poduzetnici u drugom smjeru"

„Prvo po meni treba obrazovanje prilagoditi potrebama poduzetnika. Mislim da obrazovanje ide u jednom smjeru, a poduzetnici u drugom“, kaže Pavo Zubak, vlasnik Auto Zubak grupe.

Žele efikasniju poreznu politiku, stimulaciju u vidu smanjenja troškova radne snage.

„Ukoliko želimo nekome dati plaću 1000 eura neto, mi državi dajemo 1100 eura. To su davanja koja ne postoje. Samim time mi smo nekonkurentniji u odnosu i na susjede i na svijet“, kaže Ante Mandić, predsjednik uprave IN2 grupe.

Sve to bila je tema gospodarskog foruma koju je, u suradnji s HGK, organizirala udruga bosanskih Hrvata - Prsten.

„Negdje 8 posto BDP-a Hrvatske je u okviru Prstena. Zapošljavamo ja bih rekao negdje oko 20.000 ljudi“, kaže Mijo Marić, predsjednik udruge Prsten.

Kao i 20 milijardi kuna prihoda koje godišnje ostvare. Dio te priče je i poduzetnik godine Marko Pipunić. Njegova pršutana u Slavoniji zapošljava oko 200 ljudi.

„Slavonija ima potencijala da vrlo jednostavno u kratkom periodu dođe do 2 milijuna svinja, 2 milijuna pršuta, puno salama dobrih koje ćemo izvoziti na tržišta Europe i tržišta dalekog istoka, Amerike, Rusije. To će generirati nova radna mjesta“, kaže Pipunić.

"Pozitivni gospodarski pokazatelji nisu razlog za samozadovoljstvo"

Pozitivni gospodarski pokazatelji nisu razlog za samozadovoljstvo, poručila je potpredsjednica vlade Martina Dalić te najavila reforme. Tema je bila i jačanje poslovnih veza između Hrvatske i BiH. I tu tema - Agrokor.

„Kao što je istakao i sam izvanredni povjerenik, upravo stanje Agrokorove tvrtke - kćeri u BiH u fokusu je njegovog rada i interese, nakon što su prvi prioriteti ovdje u samoj Hrvatskoj ipak dovedeni do samoga kraja“, kaže Dalić.

O bitnim temama za dvije zemlje će se razgovarati i na zajedničkoj sjednici Vlade. Datum se još dogovara. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene