451805
451805
451805
451805
451805

Posjetili smo jedan od najvećih sajmova inovacija u svijetu, evo što smo snimili

  • , 28.09.2016., 22:45
  • Autor:
  • komentara

Dronovi, roboti, virtualna stvarnost,sve to predstavlja se na jednom od najvećih sajmova inovacija i novih tehnologija u izraelskom Tel Avivu. Svoje proizvode nude startupovi iz gotovo svih zemalja svijeta.

 
 
 
 
Izraelski startup raj (Video: Dnevnik Nove TV)
Izraelski startup raj (Video: Dnevnik Nove TV)

Više od 300 sunčanih i vrućih dana u godini, prekrasne pješčane plaže, more, svi preduvjeti da Tel Aviv postane turistička meka su tu.

No Izraelci imaju drugačije planove i sve snage usmjerili su isključivo na razvoj novih tehnologija i inovacije. Već je godinama Tel Aviv domaćin jednog od najvećih sajmova inovacija u svijetu - pa idemo vidjeti što se nudi.

Na sajmu svoje ideje pokušava prodati više od 1000 startup tvrtki iz cijelog svijeta. Ovdje je konstantno velika gužva, a organizatori očekuju preko 15 tisuća posjetitelja.

Najimpresivniji na ovom sajmu je izložbeni prostor tehnološkog diva Intela. Oni su donijeli sve što imaju - dronove, koncept virtualne stvarnosti, i robote.

Svi naravno, najviše žele odlutati u neki drugi svijet, što smo isprobali i sami igrajući košarku protiv virtualnog Lebrona Jamesa.

"Zamislite da ste na koncertu Coldplaya. Uz pomoć ovoga možete otići na binu i svirati recimo bubnjeve s njima. Ovo je budućnost", kaže inovator Avi Rabinovich.

Budućnost su i dronovi kojima upravljate samo pokretima vašeg dlana. Kao i muzika koju proizvodite pokretom. Neki su otišli i korak dalje. Ovo je uređaj koji stavite u WC školjku, a on fotografira vašu stolicu.

"Putem posebne aplikacije odmah možete vidjeti ima li u vašoj stolici bakterija i trebate li otići doktoru. Ovo je revolucija u kućnoj medicini", pojašnjava inovatorica Yaara Kapp-Barnea.

Nijemci imaju tehnologiju uz pomoć koje uđete u kabinu i u nekoliko trenutaka napravite 3D verziju vas. Istovremeno vas, iz svih kutova, fotografira više od 30 kamera. I doista, za otprilike 20 minuta, dobijete potpuno identičnu verziju sebe.

Stotine predavanja, radionica, kreativnih rješenja koje nude inovatori iz cijelog svijeta - sve je to sajam u Tel Avivu. Vlada ovdje obilno financijski podupire startupove, a eventualni neuspjeh se tolerira jer - uvijek postoji druga šansa. Za razliku od Hrvatske, Izrael je na vrijeme shvatio da mora plesati kako inovatori sviraju.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se