Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poznato?

Posao 'preko veze' u Njemačkoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bila je bolje kvalificirana od njega i idealna kandidatkinja za posao. Međutim, on je dobio mjesto profesora. Slučaj je sada na sudu.

Jedna se njemačka znanstvenica prijavila za posao profesorice na njemačkom fakultetu. Radno je mjesto, međutim dobio drugi kandidat. Ništa ne bi bilo čudno, da ona nije bila bolje kvalificirana od njega, da nije imala više radnog iskustva, više objavljenih znanstvenih radova i bila, sve u svemu, puno bolja kandidatkinja za taj posao od svog suparnika, piše zeit.de.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važna objava Nezakoniti otkazi, mobing, plaće na ruke... Izvješće koje prikazuje što se događa u Hrvatskoj Oleg Butković Sukob s predsjednikom Butković odgovorio na izjave o "bratovu poslu s kamionima" i poslao novu poruku

Uspješna je znanstvenica, majka dvoje djece, a nije joj još ni 40 godina. Studirala je pravo, za doktorsku je disertaciju dobila najbolju ocjenu i radno je iskustvo stjecala u jednom odvjetničkom uredu. Prijavila se za posao profesorice na jednom fakultetu u Neubrandenburgu. Pozicija je savršeno odgovarala njenom profilu, međutim, iako savršena kandidatkinja, posao nije dobila.

Njezin protukandidat imao je manje objavljenih znanstvenih radova, manje profesorskog iskustva i lošije pismo preporuke. Ono što je bilo presudno da posao dobije, bilo je što je osoba koja je odlučivala o tome tko će dobiti posao, bila njegov bivši kolega na fakultetu. 'Na fakultetu sam imala uvid u prijavu svoga protukandidata i zapanjilo me koliko sam bolje kvalificirana od njega, a nisam dobila posao', kaže kandidatkinja, čije ime nije otkriveno.

Odlučila se na tužbu, jedini ispravan način za reakciju na nepravdu, kako kaže. U Njemačkoj, naime, vlada nepisano pravilo. Što je viša pozicija na poslu, to je manji udio žena u njoj. U profesorskom zvanju tako je samo 13,6 posto žena.

>> 'Rad žena u ruralnom području slabo je vrednovan'

'Otkako sam podigla tužbu, mnoge su mi se kolegice javile i kazale kako su sretne da se konačno našla jedna žena dovoljno hrabra da to učini', kaže.

Slučaj je još uvijek na sudu, obzirom da je žena tužila i sam fakultet zbog diskriminacije nje i kao žene i majke dvoje djece. Nada se kako je time potakla brojne žene, koje su bile žrtve diskriminacije, da konačno učine prvi korak i pobune se protiv nepravde.

Njen je protukandidat, u međuvremenu, otpušten s novodobivene pozicije. Na fakultetu, u službenom priopćenju stoji kako 'za zimski semestar još uvijek nemaju detaljno izrađen plan, a ne znaju ni hoće li uskoro raspisivati natječaje za nove poslove'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene