Obavijesti Video Pretražite Navigacija
15. obljetnica

Poruka Zapadu: 16.744 cipela za žrtve Srebrenice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
11. srpnja 1995. godine u Srebrenici je ubijeno oko 8.000 muškaraca i dječaka od strane snaga bosanskih Srba.

Nizozemski članovi UN-a za to su vrijeme bili u Srebrenici. Masovne grobnice s tijelima još uvijek se otkrivaju, a 15 godina kasnije udovice više ne žele čekati službeno objašnjenje UN-a za, kako kažu, neuspjeh spriječavanja masakra. Srebreničke majke žele javno osuditi Zapad, a zadnjih par mjeseci bosanski aktivisti ljudskih prava skupili su 16.744 cipela, koje predstavljaju 8.372 žrtava. Simbolično su tim cipelama napunili kaveze u obliku slova UN-a. U planu je izgradnja spomenika od osam metara u kojem će biti sve cipele žrtava, a koji će biti postavljen u Srebrenici 2011. godine. Organizatori manju verziju slova s cipelama planiraju za 15. godišnjicu masakra odnijeti u Berlin, a u cipelama je stotinjak poruka državljana BiH UN-u i zapadnoj Europi.

Pročitajte i ovo Rishi Sunak, britanski premijer Izglasan zakon Pala je odluka: Ujedinjeno Kraljevstvo tražitelje azila šalje u Ruandu, stigao odgovor UN-a Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..."

>> Podignuta optužnica protiv Marka Bokšića za zločin u Srebrenici

Temeljna ideja je u ovaj spomenik staviti krivnju zapadnih političara, kažu aktivisti. Žele staviti pritisak na Ujedinjene narode da se 'sada dobro ponašaju i priznaju odgovornost'. U Bosni se stotine ljudi još uvijek okuplja na glavnom trgu u Tuzli 11-og dana svakog mjeseca kako bi podsjetili vlasti da još uvijek traže ostatke svojih najbližih. Kažu, od njih su im ostale samo njihove cipele. 'Da je barem Carl Bildt ovdje da ga mogu pogoditi cipelom, 'rekla je aktivistica Srebreničkih majki, Nura Begović.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene