Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Portugal: Stupio na snagu zakon o legalizaciji abortusa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Portugalu je stupio na snagu zakon o legalizaciji abortusa, čime se ova katolička zemlja pridružila većini europskih država koje odobravaju ovu praksu.

Prema novom zakonu, koji je stupio na snagu nakon referenduma u veljači, prekid trudnoće dozvoljen je tijekom prvih 10 tjedana.

Pročitajte i ovo Dijete, ilustracija Zlostavljano najmanje 4815 djece Portugalska crkva isplatit će odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja Hod za život u Rijeci - 2 Održan i Hod za slobodu VIDEO/FOTO I na Korzu s jedne strane Hod za život, s druge Hod za slobodu: "Nećemo pokleknuti!"

Referendum je proglašen nevažećim zbog nedovoljnog odaziva, iako se 59,25 posto onih koji su glasali izjasnilo za ukidanje zabrane abortusa, što je navelo vladajuće socijaliste, koji čine većinu u parlamentu, da usvoje zakon.

Žene koje se odluče na abortus morat će proći kroz obvezan medicinski tretman kako bi se upoznale s mogućim posljedicama takve odluke, prenosi Reuters.

Portugalske vlasti se nadaju da će se primjenom novog zakona smanjiti broj ilegalno izvedenih abortusa, koji u toj zemlji iznosi oko 23.000 godišnje.

Lokalni mediji izvijestili su, međutim, da se prekidi trudnoća neće obavljati u najmanje devet regionalnih bolnica, jer tamo liječnici odbijaju vršiti taj zahvat.

Vrlo strogi zakoni o zabrani abortusa i dalje su na snazi na Malti, kao i u Irskoj i Poljskoj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene