Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Portugal preuzeo predsjedništvo EU-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Portugal je u nedjelju od Njemačke preuzeo rotirajuće predsjedništvo EU-a u mandatu kojeg će prije svega obilježiti dovršavanje rada na novom europskom ugovoru.

Simbolično preuzimanje odigralo se u Berlinu, gdje je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier predao "palicu" portugalskom kolegi Luisu Amadu.

Pročitajte i ovo Luis Montenegro Izborna previranja Još jedna europska zemlja na prekretnici: ''Oporba se ne smije prepustiti ekstremnoj desnici'' Peđa Grbin GRBIN UZVRAĆA UDARAC Prepirka oko slogana ide dalje: "Prije Grabar-Kitarović taj slogan je imao..."

Prioritet svih prioriteta tijekom portugalskog predsjedništva bit će zaključivanje novog ugovora, koji je jedva dogovoren na nedavnom summitu u Bruxellesu, u kojem će biti preuzeta glavnina odredbi iz propalog ustava. Novi ugovor treba omogućiti lakše funkcioniranje Unije i ukloniti institucionalne prepreke za proširenje.

Portugal je najavio da će uz reformu europskih institucija među prioritetima biti i proširenje, a upravo te reforme olakšavaju izvršenje preuzetih obveza u procesu proširenja.

Tako je ministar Amado tijekom posjeta Zagrebu sredinom svibnja izjavio da će njegova zemlja "intenzivno raditi na otvaranju novih poglavlja i davanju novog impulsa pregovorima između Hrvatske i EU-a".

Predsjedavajući Unijom, portugalski premijer Jose Socrates izjavio je također da želi nastavak pregovora o mogućem pristupanju Turske.

"Moramo se držati onoga što smo obećali.....Pregovori moraju biti umjereni i uravnoteženi", rekao je Socrates o pregovorima s Turskom, prenosi agencija Reuters.

EU je prošlog mjeseca odgodila početak pregovora s Turskom u području gospodarske i monetarne politike nakon što je Francuska najavila da će uložiti veto.

"Moj je zadatak braniti europski kredibilitet i prestiž", kaže Socrates dodajući da je EU već otvorila pregovore o članstvu s Turskom i treba ih nastaviti.

Uz novi ugovor, portugalski program uključuje razvijanje tješnjih odnosa s Afrikom i Brazilom te provedbu Lisabonske strategije o gospodarskom rastu i zapošljavanju.

Tako se uskoro očekuje održavanje sastanka EU-Afrika, prvog u posljednjih sedam godina, nalik onim sastancima na vrhu koje EU održava sa SAD-om, Rusijom, Kanadom, Ukrajinom i Kinom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene