Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza i dalje traje

'Najteži dio rata je iza nas'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najteži dio rata s proruskim separatistima je završio, ocijenio je u četvrtak ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

"Ne sumnjam da je teži i opasniji dio rata iza nas zahvaljujući junaštvu ukrajinskih vojnika", rekao je Porošenko na svojoj prvoj velikoj konferenciji za novinare održanoj nakon izbora u svibnju.

Pročitajte i ovo Avdijivka Neprijatelj ima svega U paklu Avdijivke ruševine čuvaju promrzli vojnici bez oružja: "Leševi su posvuda, sve naši ljudi" Volodimir Zelenski Za 90 dana Nema kraja: Prvo napravio red u vojsci pa potpisao zakon o produljenju izvanrednog stanja

Prvi put od početka sukoba u travnju u posljednja 24 sata na bojnišnici nije ubijen nijedan vojnik ni civil, izvijestila je u četvrtak ukrajinska vojska, podsjetivši i da je u posljednjih pet mjeseci u sukobima smrtno stradalo više od 3.200 ljudi.

Ukrajinski predsjednik rekao je i da nema nikakve sumnje u pogledu činjenice da će njegov mirovni plan funkcionirati unatoč tomu što pobunjenici odbijaju prihvatiti političke ponude Kijeva.

Parlament u Kijevu prošli je tjedan na Porošenkovu inicijativu usvojio načelo posebnog statusa kojim se proruskim separatističkim regijama jamči veća autonomija, održavanje izbora 7. prosinca i amnestija za one koji su sudjelovali u sukobima pod određenim uvjetima.

No, njegova je ponuda odbijena, a separatisti su odlučili 2. studenoga održati vlastite predsjedničke i parlamentarne izbore, tjedan dana nakon održavanja izbora u Ukrajini koje će separatisti bojkotirati.

Sukobi unatoč primirju: 'Separatisti provociraju vladine snage'

Porošenko je istaknuo kako ukrajinske vlasti i ostatak svijeta ne namjeravaju priznati te izbore u istočnoj Ukrajini, te se nada da ih ni Rusija neće priznati.

Porošenko je kazao kako se nada da će parlamentarni izbori koji će se u Ukrajini održati 26. listopada donijeti promjene u zemlji te da će iznjedriti reformističku parlamentarnu većinu što će omogućiti da zemlja bude privlačnija europskim partnerima.

Ukrajinski je predsjednik rekao novinarima da će prioritet reformi nakon izbora biti čišćenje sustava od korupcije i decentralizacija vlasti, reforma poreznog sustava, provedba zakona i nesmetan rad sigurnosnih tijela te angažman na postizanju energetske neovisnosti.

"Cilj naših ambicioznih reformi je postići europske standarde življenja te se 2020. kandidirati za članstvo u EU-u. Alternativa je ostati u zajednici s Rusijom", kazao je na konferenciji za novinare. (hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene