Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka koja tjera na razmišljanje

''Zapad ima neprijatelje koji nas žele podijeliti''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je u petak da ruski predsjednik Vladimir Putin istinski mrzi Ukrajinu i pozvao SAD i EU da ne ublažavaju sankcije Rusiji dok se ne povuče s okupiranih dijelova Ukrajine.

"Putin mrzi Ukrajinu iz dna duše, tvrdi da su Ukrajinci Rusi, ne može očima vidjeti Ukrajinu na političkoj karti Europe", rekao je Petro Porošenko na konferenciji o sigurnosti.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin - 2 Nije odao počast Kremlj tvrdi da je Putin ožalošćen: "Malo je vjerojatno da itko razumije kroz što on prolazi" Joe Biden Dodatna sredstva Biden poslao apel: "Ne dopustite da Putin pobijedi"

Dodao je da ruski apetiti ne završavaju u Ukrajini i citirao Vladimira Putina koji je svojedobno rekao da "granice Rusije ne postoje".

"Na te apetite moramo odgovoriti: vrijeme je sada, a mjesto je Ukrajina", istaknuo je Porošenko na tradicionalnom međunarodnom skupu u bavarskoj prijestolnici.

Upozorio je Moskvu, ali i Zapad da neće prihvatiti nikakvo rješenje ukrajinske krize iz kojeg bi bio isključen Kijev.

"U ime milijuna Ukrajinaca poručujem, nećemo prihvatiti da nam netko drugi određuje budućnost. Naša poruka je jasna: ništa o Ukrajini bez Ukrajinaca. Svaki dogovor s Putinom samo će pogoršati situaciju", rekao je Porošenko.

EU i SAD uveli su sankcije Moskvi zbog ilegalnog pripojenja Krima 2014. i potpore proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine.

Neke članice EU-a, osobito one koje ovise o ruskom plinu, žele ublažavanje tih mjera, a Ukrajinu brine i nejasna politika američkog predsjednika Donalda Trumpa prema Moskvi.

"Sankcije Rusiji pokazuju našu snagu i njihovo ublažavanje, bez povlačenja Rusije iz Donbasa i s Krima samo bi ohrabrilo agresiju", istaknuo je Porošenko.

Da Zapad ima neprijatelje koji ga žele podijeliti i zavaditi upozorio je poljski predsjednik Andzej Duda.

"Budimo iskreni, nisu svi zainteresirani za zapadni svijet. Zapad ima neprijatelje koji nas žele podijeliti", rekao je Duda. "Moramo odgovoriti na neprijateljsku politiku koja cilja na naše jedinstvo", dodao je.

Zabrinutost europskih saveznika izazvala je Trumpova izjava da je NATO "zastario", kao i naznake da bi njegova administracija mogla zatopliti odnose s Putinom.

Američki senator John McCain pokušao ih je umiriti rekavši da ne treba samo slušati što Trump govori, nego pratiti što radi.

"Ako se s njime ne slažem, jasno ću to reći, makar i preko Twittera u gluho doba noći", rekao je McCain aludirajući na to da Trump često komunicira preko društvenih mreža.

Dao je naslutiti da će se zakonodavna i sudbena vlast znati suprotstaviti lošim ili neustavnim odlukama republikanskog predsjednika. "Uvjeravam vas da će zakonodavna i sudbena vlast ispuniti svoje ustavne dužnosti", istaknuo je Mccain.

Američki savezni sud nedavno je blokirao Trumpovu uredbu o zabrani ulaska u SAD građanima sedam većinski muslimanskih zemalja koja je izazvala kritike diljem svijeta, uključujući i europske saveznike. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene