Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne prestaje šokirati javnost

PROPITKUJU MU ČAK I MENTALNO ZDRAVLJE Je li iza nas tjedan u kojem je odlučen pobjednik američkih predsjedničkih izbora?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tjedan kakav je imao Donalnd Trump nikada nije zadesio nekog od predsjedničkih kandidata.

Povjesničari bi jednog dana mogli zaključiti kako je odluka o rezultatima američkih predsjedničkih izbora 2016. godine pala početkom kolovoza kada je Donald Trump proživio jedan od najporaznijih tjedana koji je ikada zadesio nekog predsjedničkog kandidata.

Pročitajte i ovo Donald Trump Mir u Europi Otkriven Trumpov tajni plan za završetak rata u Ukrajini? "To bi značilo konačni kolaps svjetskog poretka" Stoltenberg i Zelensky na NATO sastanku Raspravljaju i o Stoltenbergovom nasljedniku NATO dogovara plan za Ukrajinu u slučaju da pobijedi Trump

Najteže rane Trump je većinom nanio sam sebi i to nizom zbunjujućih gafova, sitnih svađa i ksenofobičnih komentara. Čak je i dio njegovih pristaša posumnjao u njegovo stanje uma i zapitao se je li prekrasno da ga zamijene.

Sve je počelo kada se okomio na roditelje Humayuna Khana, muslimana i američkog vojnika koji je poginuo kao heroj u Iraku 2004. godine. Khizr Khan, njegov otac, govorio je na demokratskoj konvenciji krajem sprnja, kada je izgrdio Trumpa zbog prijedloga da se muslimanima zabrani ulazak u SAD, piše Telegraph.

Trump je morao reagirati. U odgovoru na nacionalnoj televiziji sugerirao je da supruga gospodina Khana nije smjela javno govoriti zbog njihove muslimanske vjere. Ti, ali i kasniji komentari izazvali su ogorčenje u dijelovima američkog društva i u vojsci. Republikanski čelnici molili su ga da se ispriča, ali on to nije htio učiniti.

Gospodin Khan, inače pravnik, više je puta u televizijskim gostovanjima osudio Trumpa zbog neznanja i nedostatka empatije.

A najviše štete Trumpu je možda nanijelo odbijanje davanja podrške Paulu Ryanu, visokom republikanskom dužnosniku, koji želi reizbor u Kongres. Trump, očito motiviran osobnim svađama, gotovo je izazvao građanski rat u vlastitoj stranci.

Nakon toga uslijedilo je nepoznavanje činjenica o ruskom preuzimanju Krima. Također, na jednom sastanku na temu vanjskih poslova tri puta je pitao zašto kao predsjednik ne bi mogao koristiti nukelarno oružje.

Kada je upitan koju ženu bi zaposlio u svom kabintetu imenovao je tek svoju kćer Ivanku. Na kraju, majci s uplakanim djetetom na jednom od njegovih skupova rekao je da izvede bebu iz dvorane.

Barack Obama zbog Trumpa se odmaknuo od tradicionalne pristojnosti i objavio petominutnu oštru kritiku rekavši da je bogataš nesposoban i žalosno nepripremljen za ured.

Michael Morell, bivši vršitelj dužnosti šefa CIA-e rekao je pak da je Trump 'nesvjesni agent' Vladimira Putina zbog njegove proruske politike. Blagi nisu bili ni članovi njegove stranke. Joe Scarborough, bivši republikanski kongresnik, rekao je kako dobiva brojne pozive u kojima ga pitaju o mentalnom zdravlju milijardera.

Karen Bass, demokratska kongresnica, pokrenula je online peticiju za procjenu Trumpovog mentalnog zdravlja, sugerirajući da možda ima narcisoidni poremećaj osobnosti.

'Pozivam stručnjake za mentalno zdravlje da javno pozovu Republikansku stranku da provede procjenu gospodina Trumpa i utvrdi je li on mentalno sposoban voditi slobodni svijet', napisala je.

No, prema smjernicama američkog udruženja psihijatara, psihijatri ne bi smjeli komentirati mentalno zdravlje kandidata.

U petak navečer Trump je odgovorio na napade i rekao da je njegova protukandidatkinja Clinton prilično blizu poremećenom i neuravnoteženom čovjeku.

Ankete na kraju ovog za Trumpa strašnog tjedna pokazale su da je potonuo na možda nepremostivu razliku u odnosu na Clinton. Čini se da nad Trumpov kontrolu više nemaju ni njegovi savjetnici.

Među republikancima se pojavio golemi strah da bi Trumpova rstuća nepopularnost u zemlji mogla imati razarajući učinak na druge utrke u studenom što bi moglo dovesti stranku do gubitka kontrole nad Senatom.

Stranački insajderi navodno čak s odvjetnicima proučavaju mogućnost Trumpova izlaska iz kampanje. Pravilnik republikanske stranke u pojedinim situacijama dopušta zamjenu kandidata. Ukoliko odbor sastavljen od 168 članova odluči zamijeniti Trumpa protiv njegove volje sigurno će ih tužiti. A bilo kakva udar trebao bi biti pokrenut prije kraja kolovoza kako bi se dobilo drugo ime.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene