Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Porast cijene hrane: UN neodlučan oko biogoriva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dužnosnik novog kriznog tijela Ujedinjenih naroda zaduženog za problem porasta cijena hrane u svijetu, upozorio je jučer kako trebe izbjegavati svaki preuranjen odgovor vezan uz razvoj biogoriva.

"Mislim da treba izbjeći preuranjen odgovor", izjavio je novinarima John Holmes dan nakon što je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon najavio osnivanje kriznog stožera u kojem bi se nalazili šefovi UN-ovih agencija, Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Pročitajte i ovo Cijene ekskurzija; ilustracija - 1 Cijene samo rastu Sezona krizmi, pričesti, maturalaca i ekskurzija - sve je poskupjelo: Pogledajte na čemu se ne štedi Teška situacija u Gazi Izrael neprestano bombardira Trgovine u Gazi ostaju bez kruha i vode: "Ili ubijaju djecu bombama ili izgladnjivanjem"

"Biogoriva su osmišljena kao odgovor na problem utjecaja na klimatske promjene i radi smanjenja emisije ugljičnog dioksida, dodao je Holmes.

Među uzrocima svjetske krize hrane koja je izazvala pobune u nekoliko zemalja, spominju se pad poljoprivredne proizvodnje u zemljama u razvoju, povećanje potrošnje u novim državama, klimatske katastrofe i razvoj biogoriva.

Specijalni izvjestitelj UN-a za pravo na prehranu Jean Ziegler je masovnu proizvodnju biogoriva nazvao "zločinom protiv čovječnosti".

John Holmes drži da je situacija složenija i objašnjava da u nekim zemljama proizvodnja biogoriva ima smisla, dok to nije nužno slučaj u drugim zemljama.

Njegove izjave je podržao Lennart Baage, predsjednik Međunarodnog fonda za razvoj poljopriovrede (FIDA), jedne od organizacija u kriznom stožeru UN-a.

Baage je precizirao da se ne bi smjelo ocrniti biogoriva i istaknuo da se brojna biogoriva proizvode od ostataka, a ne od samih usjeva.

Brazil, drugi svjetski proizvođač biogoriva do šećerne trske, iza Sjedinjenih Država koje ga proizvode od kukuruza, kritizirao je nedavno "licemjerje" protivnika biogoriva.

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva je objasnio da oni koji kritiziraju biogoriva nisu nikada doveli u pitanje cijenu nafte i dodao da razvijene zemlje uvoze naftu bez poreza, i nameću Brazilu apsurdni porez na etanol.

Baage drži da razvijene i zemlje u razvoju trebaju zajedno raditi s međunarodnim organizacijama na ulaganjima u poljoprivredu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene