Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svota će rasti

Poplave u Sloveniji nanijele 40 milijuna eura štete gospodarstvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošlotjedne poplave u Sloveniji nanijele su oko 40 milijuna eura štete gospodarskim subjektima, izjavio je u srijedu predsjednik gospodarske komore Samo Hribar Milič, dodavši da je riječ o prvim procjenama, te da se ocjenjuje kako će ta svota još rasti.

Još veće štete nanesene su, kako se procjenjuje, stambenom fondu jer je po prvim procjenama pod vodom bilo oko 3000 kuća i stambenih objekata, od čega više od trećine na području Ljubljane. Osiguravajuća društva objavila su u srijedu da su već počela isplaćivati prve odštete. Stanje na poplavljenim područjima i dalje se se normalizira.

Pročitajte i ovo Poruke zahvale na slovenskim cestama poruke na cestama FOTO Zbrajaju milijunske štete, ali su na prvom mjestu ljudi: Ovako su Slovenci zahvalili na pomoći u poplavama Slovenija solidarna - 5 ujedinjeni susjedi Prizorima katastrofe u Sloveniji prkosi zajedništvo: "U ovom trenutku hitno su nam potrebni lijekovi jer se infekcije već javljaju"

Na području ljubljanskog naselja Barje koje je još pod vodom, te u okolici Brežica i Krškoga visina poplavnih voda smanjuje se za oko 15 centimetara na dan, a prema najavama hidrologa taj će se tempo nastaviti i idućih dana.

Prema najavama prognostičara, vrijeme u Sloveniji bit će stabilno sve do subote, kad se opet očekuju obilnije padaline, ali ne onakvog intenziteta koji je izazvao poplave i bujice krajem prošlog tjedna. U subotu i nedjelju prema trenutačnim najavama moglo bi u zapadnom i središnjem dijelu zemlje pasti od 30 do 50 litara kiše po četvornom metru, što je petina količine padalina koje su pale prošlog tjedna.

Stručnjaci zato ne očekuju veći porast vodostaja rijeka, ali geolozi upozoravaju da će nove padaline zbog već razmočenog terena predstavljati dodatnu opasnost za već aktiviranih pedesetak klizišta zbog čega je potrebno računati na evakuaciju stanovnika u ugroženim objektima, navode u srijedu slovenski mediji.

Mediji navode da su poplave izazvale razmišljanja o utvrđivanju strožih kriterija za izdavanje građevinskih dozvola i potvrđivanje lokalnih urbanističkih planova budući da šestinu površine Slovenije čine poplavno ugrožene lokacije, o čemu se do sada nije vodilo dovoljno računa.

Ubuduće bi cijene nekretnina na takvim područjima mogle pasti, a smanjivanje procijenjene vrijednosti svojih nekretnina mogli bi tražiti i sami vlasnici s obzirom na to da se upravo uspostavlja državna evidencija o vrijednosti fonda nekretnina te s obzirom na očekivanja da će se od početka iduće godine plaćati porez na nekretnine, navode mediji. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene