Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kiša i dalje pada

Poplave u Brazilu: U odronima poginulo 95 osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za velik broj žrtava stručnjaci okrivljuju divlju gradnju i nedostatnu pripremu na suočavanje s posljedicama tropskih kiša.

Obilne oborine i dalje padaju nad područjem Rio de Janeira, a broj žrtava je, nakon što su jučer dužnosnici izvijestili o najmanje 82 žrtve koje su ostale pod nanosima blata nakon odrona tla, prema zadnjim podacima porastao na 95. Strahuje se da bi nastavak oborina mogao još više pogoršati već teško stanje u jedanaestmilijunskom Rio de Janeiru i u okolnom području. Stručnjaci za velik broj žrtava okrivljuju divlju izgradnju i nedostatnu pripremu na suočavanje s posljedicama tropskih kiša.

Pročitajte i ovo Poplave u Rusiji i Kazahstanu Stotine domova poplavljeno Oglasile se sirene: Rekordne poplave u Rusiji i Kazahstanu, evakuirano više od 100.000 ljudi Odron kod Mostara nema struje VIDEO Užas kod Mostara: Tri automobila propala u jezero nakon odrona

Pogođene su cijele općine, ceste i autoceste, koje su potopljene i blokirane, a neki su se brežuljci gotovo u potpunosti odronili nakon olujnih kiša koje su pogodile prenapučenu regiju jugoistoka zemlje. Ondje se nalazi nekoliko velikih gradova: Sao Paolo s 18 milijuna stanovnika i Rio de Janeiro s 11 milijuna koji su ranije pretrpjeli niz drama nakon ljetnih olujnih kiša od prosinca do ožujka. Rio, u kojemu će se 2016. održati Olimpijske igre, je 'grad izgrađen na mjestu koje je trebalo biti nacionalni park. To nije mjesto pogodno za tako veliki grad', rekao je urbanistički stručnjak Andre Urani na tv kanalu Globo news. Gradnja u područjima odrona ili čestih poplava glavni je nedostatak gradnje u Brazilu, upozorio je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene