Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavila delegacija EU

Strašne posljedice poplava u BiH: Objavljena dramatična brojka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poplave koje su Bosnu i Hercegovinu zahvatile u svibnju toj su zemlji nanijele ukupnu štetu nešto veću od 2 MILIJARDE EURA, objavila je u srijedu delegacija Europske unije u Sarajevu prenoseći sažetak konačnog izvješća o posljedicama poplava koje su sastavili domaći i međunarodni stručnjaci.

Uoči donatorske konferencije koja će se održati u Bruxellesu 16. srpnja kako bi se pokušao prikupiti novac za obnovu područja pogođenih poplavama u BiH i Srbiji dovršeno je cjelovito izvješće o razmjerama šteta u BiH.

Pročitajte i ovo Poplave u Bosni (Foto: AFP) Poplave u BiH Nastavlja se potraga za dječakom koji je upao u nabujali potok kod Žepča Obrana ugroženih područja od poplava (Foto: Dnevnik Nove TV) Sve službe brane ugrožena područja od poplava "Teško nam je, bilo bi lakše da pomogne vojska. Nasip će izdržati, a vodostaj mora pasti. Mora, za našu dušu!"

Precizna je procjena kako su one dosegnule iznos od 3,98 milijardi konvertibilnih maraka odnosno 2,035 milijardi eura.

Izvješće se temelji na procjenama različitih razina vlasti BiH provedenim uz potporu Europske unije, Ujedinjenih naroda i Svjetske banke.

BiH: Pojavila se zaraza virusom Zapadnog Nila?

Analiza je pokazala kako su poplavama koje su BiH pogodile od 14. do 19 svibnja najviše pogođeni privatni sektor, obiteljska, mala, srednja i velika poduzeća, poljoprivredni proizvođači te veliki broj građana.

U slučaju Federacije BiH ukupne se štete i gubici procjenjuju na 2,03 milijardi KM (1,038 milijardi eura, za Republiku Srpsku iznos je 1,89 milijardi KM (966 milijuna eura) a za distrikt Brčko 57,89 miliona KM (oko 30 milijuna eura).

Procjena se odnosi na potpuno uništena sredstava koja će se morati popraviti, zamijeniti ili obnoviti te na povezane gubitke koji uključuju one u proizvodnji, prihodima, kućanstvima i zapošljavanju, kao i otežani pristup uslugama i robama, povećanje općih troškova te povećane rizike.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene