Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvije skupine

Sve su moćniji i stručniji: Pogledajte popis projektila koje posjeduje Sjeverna Koreja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povodom posljednjeg testiranja balističkog projektila od strane Sjeverne Koreje, BBC je napravio popis projektila koje ta zemlja posjeduje.

Sjeverna Koreja nizom uspješnih testiranja balističkih projektila pokazuje svoju sve veću moć i stručnost zbog čega istovremeno rastu napetosti s SAD-om. Razvoj samih događaja bio je brz: 3. rujna proveli su svoj najveći nuklearni test, a u petak su ispalili balistički projektil preko Japana.

Pročitajte i ovo Prevrnuti tanker kod obale Japana VIDEO Prevrnuo se tanker, u pomoć poslani zrakoplovi i brodovi: Dio mornara nestao Sjevernokorejske vježbe gađanja super velikim raketnim bacačima - 4 super veliki bacači FOTO Stalno prijete, a sada su testirali ratne sposobnosti: "Imamo razorno oružje"

BBC je povodom posljednjeg događanja napravio popis projektila koje posjeduje Sjeverna Koreja. Podijelili su ih u dvije skupine - testirane, odnosno operativne i one koji su u razvoju.

U prvoj skupini su:

1. Nodong koji ima procijenjeni domet od 1300 kilometatara.
2. Musudan s procijenjenim dometom od 3500 kilometara
3. Hwasong 12 s procijenjenim dometom od 4500 kilometara
4. Hwasong 14 s procijenjenim dometom od 8000 kilometara.

U fazi razvoja su:

1. KN 14 s procijenjenim dometom od 10.000 kilometara
2. KN 08 s procijenjenim dometom od 11.500 kilometara

U svibnju 2017. Sjeverna Koreja ispalila je projektil Hwasong 12 za koji analitičari vjeruju da ima domet od 4500 kilometara, a dva testiranja rakete Hwasong 14 u srpnju pokazala su još veći potencijal uz pojavu mogućnosti da Sjeverna Koreja ima i svoj prvi interkontinentalni balistički projektil.

Analitičari vjeruju da bi se moglo raditi o inačici Hwasonga 12 s mogućim dometom od 10.000 kilometara koja sa sobom donosi i mogućnost gađanja New Yorka. U kolovozu 2017. provedeno je drugo testiranje Hwasonga 12 koji je putovao preko Japana, a cijela situacija opisana je kao "prijetnja bez presedana".

Testiranje je ponovljeno 15. rujna s raketom koja je preletjela još veću daljenost, a uspjesi ovih testiranja, za razliku od ranijih neuspješnih pokušaja, nametnuli su pitanje kako se raketni program Sjeverne Koreje tako brzo popravio.

Michael Elleman iz Međunarodnog instituta za strateške studije sugerira da je Pjongjang možda nabavio motore s tekućim propelentima visokih performansi iz nezakonitih mreža u Rusiji i Ukrajini.

Osim toga, američka vojna obavještajna služba vjeruje da je Sjeverna Koreja uspješno smanjila nuklearnu bojevu glavu kako bi se uklopila u projektil.

Najveće od ukupno 6 nukelarnih testiranja koje je od 2006. godine provela Sjeverna Koreja dogodilo se 3. rujna i uzrokovalo je potres magnitude 6,3. Sjevernokorejski nuklearni pokus tada je oslobodio snagu procijenjenu na 160 kilotona, koja je više od deset puta veća od američke bombe bačene na Hirošimu 1945., izjavio je nakon testiranja japanski ministar obrane, na temelju informacija međunarodne organizacije.

Sjeverna Koreja poručila je pak da je to bilo prvo testiranje termonuklearnog oružja koje ima veliku moć uništavanja.

Inače, Pjongjang je sa svojim nuklearnim programom počeo 1980.ih godina, a prvo testiranje obavljeno je 2006. godine. Još dva navodna interkontinentalna balistička projektila KN 08 i KN 14 nisu testirana, a još uvijek nije jasan odnos između njih i Hwasonga 12 i 14.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene