453759
453759
453759
453759
453759

POPIS SAMO RASTE Ovo su gradovi koje je Islamska država dosad izgubila

  • , 16.10.2016., 17:07
  • Autor:
  • komentara

Takozvana Islamska država (IS), koja je u nedjelju izgubila Dabik, za nju simbolički važan zbog sunitskog proročanstva da će se u njemu odigrati završna bitka između muslimana i nevjernika, kontrolirala je od 2014. velika područja Iraka i Siriji, ali i trpjela gubitke, pokazuje pregled gradova koje je izgubila ta teroristička skupina čija je snaga u silaznoj putanji.

 
 
 
 
Neki od gradova koje je Islamska država dosad izgubila - Kobane, Palmira, Ramadi, Faludža (Foto: AFP)
Neki od gradova koje je Islamska država dosad izgubila - Kobane, Palmira, Ramadi, Faludža (Foto: AFP)

Islamska država (IS) je sredinom 2014. zauzela velik dio Sirije i Iraka, otkad se protiv nje bore naoružane skupine pobunjenika, Kurda, Iračana i sirijske vojske.

Do listopada 2016. izgubila je 16 posto teritorija koji je držala početkom godine, uključujući i ključne opskrbne rute, prenosi IHS Conflict Monitor. Prema istom izvoru IS je u 2015. izgubio 14 posto osvojenog teritorija.

Ovo su neki od ključnih gradova i teritorija koje je IS izgubio otkako je 2014. počeo osvajati:

DABIK - sirijski pobunjenici uz tursku podršku Dabik su osvojili u nedjelju. Iako strateški beznačajan, riječ je o gradu koji je Islamskoj državi vrlo važan ideološki zbog sunitskog proročanstva koje tvrdi da će se u njemu održati završna bitka između muslimana i nevjernika koja će nagovijestiti Sudnji dan. Po tom mjestu su nazvali i svoj časopis na engleskom jeziku.

KOBANE – kurdski grad na sjeveru Sirije koji je postao simbol borbe protiv IS-a. Oslobođen je u siječnju 2015. nakon više od četiri mjeseca žestokih borbi.

TAL ABJAD – grad na turskoj granici koji su kurdske i snage arapskih pobunjenika oslobodile u lipnju 2015., a koji je bio točka na ključnoj opskrbnoj ruti između Turske i Rake, uporišta IS-a.

PALMIRA – IS je osvojio ovaj antički grad u svibnju 2015., razorio UNESCO-ve spomenike svjetske baštine te ukrao antičke relikvije. Oslobođen je u ožujku ove godine zajedničkim napadom sirijske vojske i ruskih zrakoplova.

MANBIJ – koalicija Kurda i arapskih pobunjenika 6. kolovoza je oslobodila grad Manbij na sjeveroistoku Sirije nakon dva mjeseca borbe. IS ga je osvojio 2014., i k oristio kao mjesto okupljanja za džihadiste iz Europe te kao važnu stanicu na jednoj od opskrbnih ruta.

DŽARABULUS – Tuska vojska i sirijski pobunjenici ušli su u granični grad Džarabulus 24. kolovoza, gotovo bez otpora.

SIRIJSKO-TURSKA GRANICA – Turske snage i sirijski pobunjenici u rujnu su protjerali borce IS-a s njihovih posljednjih položaja uz granicu, čime je otežan put stranim džihadistima u Siriju i Irak.

TIKRIT – Rodni grad nekadašnjeg iračkog diktatora Sadama Huseina, sjeverno od Bagdada, pao je u ruke IS-a u lipnju 2014., ubrzo nakon Mosula. Oslobođen je u ožujku 2015. zajedničkom operacijom iračke vojske i policije, te šijitskih paravojnih postrojbi.

SINDŽAR – taj grad sjeveroistočno od Bagdada oslobodile su kurdske snage u studenom 2015. uz podršku američkih zračnih napada. Time je prekinuta opskrbna ruta kojom su se povezivala područja IS-a u Siriji i Iraku. IS je osvojio Sindžar u kolovozu 2014., kad je izveo pokolj nad tamošnjom manjinom Jazida.

RAMADI – glavni grad Anbara, najveće iračke provincije koja graniči sa Sirijom, Jordanom i Saudijskom Arabijom, proglašen je oslobođenim u veljači, devet mjeseci nakon što ga je osvojio IS.

FALUDŽA - 50 kilometara zapadno od Bagdada, Faludža je bila prvi irački grad koji je pao u ruke radikalne sunitske skupine početkom 2014. godine. Oslobođen je u lipnju ove godine.

Al-KAJARA – iračke snage su uz zračnu podršku koalicije oslobodile ovaj grad u kolovozu 2016., čime su stvorile preduvjete za napad na obližnji Mosul.

AL ŠAR KAT – iračka vojska objavila je 22. rujna da je oslobodila Al-Šar Kat, grad koji je važan jer se nalazi na opskrbnoj ruti potrebnoj za oslobađanje Mosula. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se