Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neredi u belfastu

Ponovno sukobi u Sj. Irskoj, 20-ak policajaca u polnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tradicionalne parade protestanata ponovno su podigle napetosti u Sjevernoj Irskoj. Katolička mladež s policijom se sukobila u Belfastu. 20-ak policajaca završilo je u bolnici, a najmanje dva izgrednika u pritvoru.

Boce, kamenje, pa čak i biljarske kugle letjele su na sve strane. Isprovocirana protestantskom povorkom, katolička mladež na policiju se obrušila svim raspoloživim sredstvima. Policajci su odgovarali vodenim topovima i gumenim mecima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ozlijeđeno više od 50 policajaca Prizori kakvi nisu viđeni više od 20 godina: Novi sukobi policije i prosvjednika u Belfastu, lete molotovljevi kokteli, pale se automobili Londonderry (Foto: Dnevnik.hr) Posjetili smo Londonderry Sjeverna Irska zbog Brexita doslovce hoda po rubu nasilja: "Sve je moguće. To je ono što nas plaši"

'Dođe vrijeme kada svi trebaju ustati protiv ljudi kojima je jedini interes nasilje. S njima nema razgovora ni traženja rješenja za stolom', kaže Nigel Dodds iz Demokratske unionističke stranke.

Svake godine u ovo doba, ista priča. Protestanti Narančastog reda paradiraju katoličkim četvrtima slaveći vojnu pobjedu iz 17-og stoljeća. Za stanovnike tih četvrti, parade su provokacija.

'Sjednimo, razgovarajmo, dogovorimo se. Imali smo i gorih problema i uspjeli smo ih riješiti. Ne smijemo prolaziti kroz iste probleme svake godine', poručuje Gerry Kelly iz Sinn Feina. Tri desetljeća nasilja u Sjevernoj Irskoj polako jenjava, no vjerske podjele itekako su vidljive. Protestanti i katolici u Sjevernoj Irskoj ne žive u istim četvrtima. Ne dijele ni političke stavove. Protestanti su ponosni na pripadnost Velikoj Britaniji. Katolici žele Sjevernu Irsku pod okriljem Irske.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene