Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alarmantni podaci

POVIJESNI REKORD 2015. će biti najtoplija godina otkad postoje mjerenja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošli je svibanj globalno bio najtopliji od kad se mjeri temperatura, a posljednjih pet mjeseci su najtopliji početak godine, prema novim podacima koje je objavio Ured za atmosferu i oceane SAD-a.

Rezultati svjetskih agencija koje nadziru temperature razlikuju se veoma malo. NOAA i Japanska meteorološka agencija su izvijestile kako je svibanj bio najtopliji mjesec. NASA tvrdi da je drugi najtopliji, ali sve tri agencije se slažu kako ni jedna godina, od početka mjerenja 1880. nije počela ovako toplo, objavio je Bloomberg.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Ako zima ne ugrize..." Dugoročna prognoza za zimu: Meteorolog otkriva što nas čeka za Božić i Novu godinu, kada će biti najhladnije i hoće li pasti snijeg Ilustracija Tražili klime ili ventilatore Pakao u susjedstvu: Radnici u tvornici skapavaju na visokim temperaturama, direktor im poručio - "Ako vam je vruće, skinite se u gaće!"

Vrućine su bile izražene na drugačiji način u različitim dijelovima svijeta. Stanovnici srednjeg zapada u SAD-u imali su neobično niske temperature, ali većina ostatka svijeta bila je neobično topla. I u Zagrebu su, primjerice za svibanj, pozitivne temperaturne anomalije. Na svim analiziranim postajama srednja mjesečna temperatura zraka - iznad višegodišnjeg prosjeka (1961.-1990.). Odstupanja srednje mjesečne temperature zraka bila su u rasponu od 0.9°C (Daruvar) do 2.3°C (Gospić).

ZEMLJA SE ZAGRIJAVA Provjerite koliko će porasti temperatura u vašem gradu?

Prema raspodjeli percentila, toplinske prilike u Hrvatskoj za svibanj 2015. godine opisane su kategorijama vrlo toplo (dio središnje Hrvatske te sjeverni, srednji i dio južnog Jadrana) i toplo (preostali dio Hrvatske), objavio je DHMZ.

Nastavak je to trenda, budući da je i prošla godina bila najtoplija godina na našem planetu još od 1880.

Animacija koju možete pogledati ovdje pokazuje sve topliju zemljinu klimu, koja se nadzire mjesečnim mjerenjima zemlje i mora više od 135 godina. Temperature se prikazuju u stupnjevima iznad ili ispod prosjeka 20. stoljeća. 13 od 14 najtoplijih godina bile su 21. stoljeću, a 2015. je na tragu da sruši rekord. Iznadprosječno topli početak 2015. mogao bi biti tek početak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene