Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Parlamentarni izbori u Moldavi

Ponovno prebrojavanje glasova u srijedu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi moldavskog izbornog povjerenstva u ponedjeljak su odlučili da će se glasovi s parlamentarnih izbora održanih u utorak ponovno prebrojavati u srijedu, nakon što je to zatražio predsjednik bivše sovjetske države Vladimir Voronjin jer su u zemlji izbili siloviti prosvjedi.

Protivnici moldavske komunističke vlade obnovili su u nedjelju prosvjede i na mirnim demonstracijama u središtu glavnoga grada Kišinjeva okupili više od deset tisuća ljudi, a nekoliko sati kasnije moldavski ustavni sud naredio je ponovno prebrojavanje glasova s parlamentarnih izbora. 'Proces ponovnog prebrojavanja glasova trajat će samo jedan dan. Održat će se u srijedu', rekao je Eugeniu Stirbu, predsjednik izbornog povjerenstva. Jedan od članova Liberalno-demokratske stranke Stefan Creanga ocijenio je da je 'jedan dan sasvim dovoljan za ponovno prebrojavanje glasova', s obzirom na to da je, kako je istaknuo 'na dan izbora, taj proces trajao samo tri sata'.

Umro jedan od prosvjednika

Jučerašnje su prosvjede organizirale tri oporbene političke stranke uznemirene zbog nedavne izborne pobjede komunista. Demonstranti su zatražili puštanje dvjestotinjak protuvladinih aktivista uhićenih nakon nasilnih prosvjeda protiv izbornih rezultata u utorak. U nedjelju su mediji objavili da je jedan od prosvjednika, uhićen početkom tjedna, umro u bolnici. Agencija Interfax prenijela je izjavu roditelja 23-godišnjega mladića koji tvrde da je on u pritvoru pretučen. Policija tvrdi da ne zna ništa o tom slučaju.

Tisuće mladih izašlo na ulice

Tisuće mladih, uglavnom studentske dobi, izašle su na u utorak ulicu i napale moldavski parlament i predsjedničku palaču. Nekima od pritvorenih prijeti i optužba za pripremanje državnog udara. Moldavski predsjednik Vladimir Voronjin zabranio je policiji da upotrijebi silu, a poslije je i pristao na oporbeni zahtjev da se glasovi ponovno prebroje. Ustavni sud je u nedjelju odlučio odobriti Voronjinov zahtjev te je izbornom povjerenstvu naredio novo brojanje glasova.

Po prošlotjednim službenim rezultatima izbora, moldavska komunistička stranka osvojila je pedeset posto glasova, što znači i 60 zastupničkih mjesta u parlamentu sa 101 mjestom. Oporba tvrdi da je riječ o golemoj izbornoj prijevari, ali međunarodni promatrači gotovo su ih bez iznimke proglasili poštenima i slobodnima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene