Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponavljanje simboličnog glasovanja?

Oni ne odustaju: U pripremi je novi referendum za odcjepljenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Katalonija će u listopadu održati referendum na kojem će odlučiti hoće li napustiti Španjolsku, u petak je najavio čelnik lokalne vlade. Međutim, ni ovaj put Španjolska ishod referenduma ne namjerava priznati.

"Pitanje će glasiti: 'Želite li da Katalonija postane neovisna republika?''", rekao je čelnik lokalne vlade Carles Puigdemont. Međutim, španjolska vlada tvrdi da do glasanja neće doći.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Referendum o neovisnosti Španjolska dala Puigdemontu rok od pet dana da se izjasni o proglašenju neovisnosti Katalonije Slika nije dostupna "izazov zagovaranja neovisnosti" Španjolska vlada u suradnji s drugim strankama traži odgovor na pitanje Katalonije

"Do referenduma neće doći zato što je ilegalan", na konferenciji za novinare rekao je glasnogovornik vlade Inigo Mendez de Vigo, te je dodao da je ovo "još jedan strateški potez koji ne vodi nigdje."

Madrid, temeljeno na članku 155 španjolskog ustava, ima moć intervenirati u poslove katalonske regionalne vlade i obustaviti glasovanje. Međutim, na takav potez gleda se kao nešto što bi se dogodilo samo u krajnjem slučaju. Vjerojatnije je da će doći do pravnih nesuglasica i ponovnih izbora u Kataloniji, stoji u reportaži NPR-a.

Ponovni pokušaj separatista

U ovoj regiji već je 2014. održano glasanje o neovisnosti. Iako su Katalonci velikom većinom rekli "da" neovisnosti, glasovanje je, pošto Madrid referendum nije smatrao legitimnim, bilo samo simbolično.

Jedan od izazova separatista bit će dokazivanja da bi Kataloniji bilo bolje kada bi bila samostalna država. Ova regija kontrolira skoro 20 posto španjolske ekonomije i ima populaciju od 7,5 milijuna.

Premijer Mariano Rajoy rekao je da bi se Katalonija morala samostalno prijaviti za članstvo u Europskoj uniji, i da bi izgubila i do 30 posto BDP-a.

Ranije ove godine, španjolska vlada nekim je osobama koje su zaslužne za organiziranje referenduma iz 2014. zabranila obnašanje javnih dužnosti. Jedna od tih osoba bio je i Artur Mas, bivši predsjednik Katalonije.

Posljednje ankete pokazuju da većina Katalonaca podržava održavanje referenduma, ali ih mnogo manje, 44,3 posto, podupire separaciju od Španjolske.

Podrška nogometnog velikana

Bivša zvijezda nogometnog kluba Barcelona i trenutni menadžer Manchester Cityja Pep Guardiola 2015. je iskazao svoju potporu separaciji, te je pristao biti kandidatom separatističkih stranaka. Očekuje se da bi Guardiola u nedjelju mogao održati govor na prosvjedu koji se u Barceloni održava kako bi se iskazala potpora referendumu.

Pokret za neovisnost Katalonije uspoređuje se sa separatističkim pokretom u Škotskoj. Međutim, pošto je Škotska nacionalna stranka na nedavnim izborima izgubila više od 20 parlamentarnih mjesta, čini se kako do novog referenduma o neovisnosti Škotske neće doći uskoro.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene