Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što s brodovima na Mediteranu?

'EU je na vašoj strani, kako god vi odlučite'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
EU traži donošenje rezolucije UN-a jer ta vojna operacija zahtijeva ulazak brodova više europskih zemalja u teritorijalne vode Libije.

Šefica europske diplomacije Federica Mogherini od međunarodne zajednice zatražila da pomogne Europskoj uniji u spašavanju života na Sredozemlju.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..." Napad na Ukrajinu na Vijeću sigurnosti UN oštro kritizirao ruske napade na Ukrajinu: "Putin je odlučio obilježiti ove blagdane"

"Trebamo zajedno djelovati kako bi izbjegli ovakve tragedije", kazala je šefica europske diplomacije Federica Mogherini u ponedjeljak će na Vijeću sigurnosti UN-a te dodala kako Europska unija želi raditi s Ujedinjenim narodima u borbi protiv trgovanja ljudima i u borbi protiv svih kriminalnih radnji u kojima stradavaju nedužni ljudi.

"Naš prioritet je spasiti ljudske živote i spriječiti dodatne ljudske gubitke", kazala je, predstavivši pred Vijećem sigurnosti UN-a plan EU-a čiji je cilj suočiti se s dramatičnim potapanjima brodova u kojima je od početka godine smrtno stradalo oko 1800 ljudi.

"Preuzimamo odgovornost i nastavljamo borbu u kojoj nismo sami. Ovo je borba svih zemalja u koje migranti dolaze. Europska unija politički, logistički i financijski podupire projekt pomoći svim migrantima, no ponavljam, to je borba u kojoj svi moramo sudjelovati", naglasila je Mogherini te poručila svim migrantima kako je Europska unija spremna da ih sve prihvati.

"Europska Unija će biti na vašoj strani, kako god vi odlučite", rekla je Mogerini svim migrantima i vladama koje poziva na otvoreni dijalog ne bi li što prije pronašli zajednički jezik u rješavanju problema kojeg je nazvala 'globalnim'.

"Ovo nije samo humanitarna kriza, već i sigurnosna, jer je mreža krijumčara ljudima povezana s terorističkim aktivnostima koje financira", objasnila je, dodavši da je EU "konačno spreman preuzeti vlastite odgovornosti: u spašavanju života, prihvatu izbjeglica, suočavanju s uzrocima i u razbijanju zločinačkih organizacija. Ali mi ne možemo raditi sami, trebamo partnera ukoliko želimo okončati ove ljudske tragedije", istaknula je te dodala da "nijedan imigrant koji se 'presretne' na moru neće biti poslan natrag protiv vlastite volje."

Mogherini je Libijcima poručila da ništa neće biti učinjeno bez njihova pristanka. "Naša poruka Libijcima jasna je: Europa je spremna pomoći vam na sve načine... Europa je na vašoj strani", rekla je.

Federica Mogherini na Vijeću sigurnosti UN-a zatražila je pokretanje pomorske misije čija bi zadaća bila borba protiv krijumčara imigranata na Sredozemlju, podsjećajući na niz dramatičnih brodoloma i pogibija ilegalnih useljenika koji se preko Sredozemlja pokušavaju dokopati europskih obala.

Mogherini je kazala da osjeća "sram što se Europa probudila kada se suočila s mrtvima". Prema Međunarodnoj organizaciji za migracije, od početka godine živote je u pokušaju prelaska Sredozemlja izgubilo oko 1.770 ljudi.

UN niječe da je pokušao prikriti aferu o silovanju djece

Na hitnom zasjedanju 23. travnja, nakon pogibije 800 imigranata, šefovi država i vlada EU-a su od Mogherini zatražili da pripremi vojnu misiju koja bi u skladu s međunarodnim zakonom sprečavala aktivnosti krijumčara imigranata, od kojih većina kreće na opasno putovanje preko Sredozemlja iz Libije, zemlje koja je u potpunom kaosu.

EU traži donošenje rezolucije UN-a jer ta vojna operacija zahtijeva ulazak brodova više europskih zemalja u teritorijalne vode Libije.

Prema riječnima diplomata koji je želio ostati neimenovan, teško da će rezolucija u Vijeći sigurnosti proći jer bi Rusija, koja ima pravo veta, to mogla osujetiti te za uzvrat tražiti određene ustupke.

Rusija se odlučno protivi planu presretanja i uništavanja libijskih brodova u libijskim lukama i vodama. Uz to, Mogherini bi u opravdanost te operacije također morala uvjeriti i Kinu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene